EPDK, doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren 4 şirkete daha LNG-doğalgaz ithalat lisansı verdi. Boru hatları ile Türkiye’ye taşınan doğalgazın talebin çok üstünde olmasına karşın ithalatların artması dikkat çekiyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. (30 yıl), Aygaz Doğalgaz Toptan Satış A.Ş. (30 yıl), Batı Hattı Doğalgaz Ticaret A.Ş. (20 yıl) gibi birçok şirkete doğalgaz ya da LNG ithalat izni verilmesi dikkat çekiyor. Kamu kuruluşu olan BOTAŞ’tan doğalgaz alan bu şirketler artık pazarladıkları gazı kendileri ithal ederken BOTAŞ’ın talep fazlası gazı ne yapacağı soruları gündeme geliyor. Türkiye’nin dört bir yanında tarım arazileri yok edilerek döşenen boru hatları işlevini yitirecek mi? Sorusu sorulurken Trakya ve Diyarbakır’da süren ve büyük bir ekolojik yıkıma neden olan “kayagazı” sondajlarının başlamış olması ve buna ek olarak ABD’den en çok LNG alan ülke durumuna gelen Türkiye’de artık LNG içip, doğalgaz solumaya başlayacağımız duruma doğru ciddi bir gidiş var.
ABD’den LNG alan Türkiye
Türkiye 2018 yılında ABD’den en çok LNG ithal eden Avrupa ülkesi olduğu ABD Enerji Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. ABD’nin LNG ihracatını kayagazı üretimleri ile gerçekleştirdiği bilinirken gaz çıkarılan bölgelerde, dönem dönem sektörler arasında su savaşları yaşanırken doğal yaşam ise bundan çok büyük bir zarar görüyor.
Eyy ABD dönemi bitti mi?
Türkiye 2018 Aralık ayında Rusya’dan doğalgaz ithalatını yüzde 14 azaltırken, ABD’den LNG alımını yüzde 66 arttırmış olması dikkat çekici. Türkiye aralık ayında Azerbaycan’dan boru hatları ile doğalgaz ithalatını bir önceki yıla göre yüzde 33, İran’dan ithalatını yüzde 13 arttırırken, Rusya’dan ithalatını yüzde 14 azalttı. Diğer taraftan Avrupa Birliği’nin ABD’den LNG ithalatı son sekiz ayda yüzde 181 oranında artış kaydetti. AB’nin LNG ithalatında ABD’nin payı ortak beyan öncesi Avrupa’ya yapılan ilk LNG gönderim tarihi 2016 Nisan ayından itibaren yüzde 2.3 iken, beyan sonrası bu oran yüzde 12’ye yükseldi. 2019 yılının Ocak ayında AB’nin ABD’den LNG ithalatı bir önceki yıla göre 102 milyon metreküp artarak 1.3 milyar metreküp oldu. Şubat ayında ise toplam 0.6 milyar metreküp LNG ithalatı gerçekleştirildi.
Kuzey Akım 2
Avrupa Parlamentosu (AP), Baltık Denizi’nin altından geçerek Rusya’dan Almanya’ya uzanan ve yıllık kapasitesi toplam 55 milyar metreküp olan iki kollu hat inşa edilmesini öngören Kuzey Akım 2 projesi hakkında bir karar aldı. Kararda, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını artırdığına ve AB iç pazarı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek Kuzey Akım 2 projesinin durdurulması yönünde çağrı yapıldı. Projenin AB’nin enerji politikasına ve stratejik çıkarlarına uygun olmadığı, bu nedenle durdurulması gerektiği belirtilen karar için 402 parlamenter kabul, 163’ü ret oyu, 89’u da çekimser oy verdi.
Doğalgaz ithalatı
İzmir Aliağa’da Kolin-Kalyon ortaklığıyla yapılan LNG depolama ve gazlaştırma terminali olan FSRU tesisinin ikincisi Hatay Dörtyol’da devreye alınırken üçüncü ise Saros Körfezi’nde inşa edilecek. Hatay Dörtyol’da FSRU terminali olarak 345 metre boyunda bir LNG tanker gemisine FSRU sistemi kurularak, toplam 263 bin metreküplük LNG depolama kapasitesi devreye alındı. 2015 yılında 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesi, 2016 yılında Egegaz terminalindeki kapasite artışı ve Aliağa’da ilk FSRU projesinin devreye alınmasıyla 64 milyon metreküpe yükselmişti. Egegaz terminalindeki kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve Hatay Dörtyol’da kurulan yüzer FSRU’nun devreye girmesiyle bu rakam 117 milyon metreküp doğalgaz elde edilebilir seviyesine ulaşıldı.
Rusya ile dostluğun sonu!
Günlük 80 milyon metreküp Rusya’dan, 20 milyon metreküp İran’dan, 27 milyon metreküp Azerbeyacan’dan doğalgaz alınıyor. Toplam günlük olarak 127 milyon metreküp doğalgaz için ithal edilen ülkelere alım garantisi verildiği biliniyor. TürkAkım ile günlük 80 ila 160 milyon metreküp daha doğalgaz almaya hazırlanan Türkiye’nin bu kadar gazı ne yapacağı merak konusu. TürkAkım’ın 80 milyon metreküpü Avrupa’ya sevk edileceği ifade edilirken bu sürece ABD’nin müdahale ediyor olması nedeniyle Türkiye’nin Rusya ile bu bağlamda ciddi sorunlar yaşanacak sürecin arifesinde yer alıyor. ABD’nin TürkAkım boru hatlarına da karşı olduğu bilinirken diğer yandan ABD’den LNG ithalatının büyüyor olması Türkiye’nin Rusya’dan uzaklaşıp ABD’ye yaklaşacağının işaretlerini veriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ