Erdoğan, önceki gün İstanbul seçimlerine ilişkin ‘Bugüne kadar sustum konuşmadım’ dedi. 31 Mart’tan bu yana her konuşmasında İstanbul’u gündemine alan Erdoğan’ın bu sözleri ‘ya bir de konuşsaydı’ yorumlarına neden oldu.
AKP ile MHP’nin İstanbul’daki seçim sonuçlarına yaptığı itirazlar sonrası gözler YSK’nin yapacağı inceleme ve sonrasında açıklayacağı kararında. İstanbul’a ilişkin çıkacak olan karar siyasetin gündemine oturmuşken önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ben bugüne kadar hiç konuşmadım, hep sustum. Ama diğerleri konuştu, vurdular, ama artık yetti” sözleri, 31 Mart sonrasında yaptığı konuşmaları da akıllara getirdi. Erdoğan’ın “hep sustum” söyleminin aksine her fırsatta konuyu gündeme taşıdığı yaptığı konuşmalardan biliniyor. Erdoğan’ın, seçimlerin usulsuz olduğunu belirtmesinden, Ekrem İmamoğlu’na isim vermeden “Topal ördek” benzetmesi yaptığı tüm konuşmaları hafızalarda. Erdoğan’ın seçimler sonrasında birçok kez yaptığı konuşmalardan bazıları şöyle…
‘Şaibe var’ demişti
AKP’nin 27 Nisan’da yaptığı 28. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarını değerlendirmiş ve şöyle demişti: “İçimize sinse de sinmese de YSK’nın kararına saygı duyacağız. Son ana kadar biz hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu bir normal yargı mücadelesi olmaktan aslında seçim hukuna yönelik bir mücadeledir. Bunu da sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız. Zira öyle bir şey burada var ki, milletimiz diyor ki bu İstanbul benim içime sinmedi, burada bir şaibe olduğu kesin.”
Topal ördek benzetmesi
3 Nisan’da yurttaşlarla yaptığı sohbet esnasında da Erdoğan, isim vermeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik isim vermeden “Çoğunluğu bizde. Şu anda hala her şey devam ediyor. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek” ifadelerini kullanmıştı.
‘Mazbatanı aldın mı’
Erdoğan 5 Nisan’da yaptığı bir konuşmada da Ekrem İmamoğlu’nun Anıtkabir ziyaretine ilişkin şöyle demişti: “Sen mazbatanı aldın mı, almadın. Anıtkabir’in protokol işlemi nedir haberi yok. Deftere nasıl yazacağını da bilmiyor. Belediye başkanı mazbatanı alırsın o başka. Ama şu anda yaptığı işlem protokol usulü açısından kesinlikle yanlıştır” demişti. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AKP MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı değerlendirmeleri köşesine taşıdı. Selvi 15 Nisan’daki yazısında Erdoğan’ın “11 milyona yakın seçmenin söz konusu olduğu bir şehirde, 30 binle başlayacak, süratle iş 13 bine kadar düşecek. Neyle? İtirazla. YSK’nın İstanbul’daki seçimleri iptal edeceğini umut ediyorum. Bu haliyle kalırsa vicdanlar rahat etmez. Seçimlerin yenilenmesi gerekir” dediğini aktaran Selvi, “İptal mi çıkacak, yoksa seçimlerde önde olan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na mazbatası mı verilecek henüz net değil. Yüzde 50 yüzde 50 ihtimalden söz ediliyor” ifadelerini kullandığını yazdı.
Bütünü usulsüz
Erdoğan, Moskova ziyareti öncesi yaptığı konuşmasında da usulsüzlük yapıldığını dile getirmiş şu ifadeleri kullanmıştı: “Usulsüzlükler tabii bazı değil, neredeyse bütünü usulsüz. Böyle bir durum olduğu için zaten bu yola başvuruluyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi bu işin seçim süreci bitti. Bundan sonraki süreç bunun yargı sürecidir. Yargı sürecinde bu işin patronajı Yüksek Seçim Kurulu’ndadır. Burada Yüksek Seçim Kurulu özellikle tüm siyasi partiler, bu sadece AKParti’ye ait olan bir şey değil. Yani bizler, bize gönül vermiş tüm halkımızın özellikle demokratik haklarını kullanma noktasında onların hukukunu da bizim yine hukuk çerçevesinde koruma mecburiyetimiz var. Ne diyor vatandaş? ‘Benim hukukumu koru.”
Neye itiraz ettiler
YSK, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili bazı ara kararlar vermişti. AKP’nin KHK ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddeden YSK, 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar vermişti. YSK ayrıca, memur statüsünde olmayan sandık kurulu üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istemişti. Yine YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan, MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları araştırmasını talep etmişti.
YSK’ye: İktidarlar geçicidir
İYİ Parti Seçim İşleri Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. Seymen,İstanbul seçimlerine ilişkin YSK’ye “Sayın Yüksek Seçim Kurulu başkanı ve üyeleri bugün tarihi bir görev ifa etmektedirler. Kendilerine yapılan baskıya rağmen ‘Ankara’da hâkimler var. ‘ cümlesindeki ‘hâkimler’’ sıfatına haiz olabilmeleri için bir an evvel karar vermeleri, bizim kadar aziz milletimizin de beklentisidir.Son olarak hatırlatmak isteriz ki; İktidarlar gelip geçicidir ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır!’” çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ