Kovid-19 nedeniyle sekteye uğrayan aşı programlarının çocuklar için risk yaratığını açıklayan WHO ve UNICEF dünya genelinde hayati öneme sahip aşıları olabilen çocuk sayısının kritik düzeylere gerilediği uyarısında bulundu
Kovid-19 nedeniyle sekteye uğrayan aşı programları çocuklar için risk yaratığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF), dünya genelinde hayati öneme sahip aşıları olabilen çocuk sayısının kritik düzeylere gerilediği uyarısı yaptı. Salgın nedeniyle kızamık aşısı programını askıya alan 29 ülkenin 18’i kızamık salgının başladığını bildiren WHO ve UNICEF’ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgının aşıların ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması ve çocuklara yapılması süreçlerinde kesintilere neden olduğu ifade edildi. Aşı konusunda çok uzun yıllar boyunca “büyük emeklerle kazanılmış olan ilerlemenin” tersine dönme riskinin ortaya çıktığı vurgulandı.
28 yıl sonra ilk gerileme
Açıklamada, “2020’nin ilk dört ayına ait geçici veriler, difteri, tetanos ve boğmacaya (DTP3) karşı etkili aşının üç dozunu tamamlayabilen çocukların sayısında büyük bir düşüş görüldü. Ülkeler içerisinde ve arasında bağışıklık kapsamının göstergesi olan DTP3 kapsamı, 28 yıl sonra ilk kez geriledi” denildi.
Aşılara devam edilmeli
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların kamu sağlığı tarihindeki en güçlü araçlardan biri olduğunu ve bu dönemde çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı olan çocukların sayısının hiç olmadığı kadar yüksek düzeylere ulaştığını belirtti. Ghebreyesus, aşıların salgın sürecinde de güvenli bir şekilde gerekli yerlere ulaştırılabileceğini vurgulayarak, tüm ülkelere hayat kurtaran bu aşı programlarına devam etme çağrısı yaptı.
İSTANBUL