Wêranşar Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda toplumun farklı dinamiklerinin aktif görev alacağı Kent Konseyi kuruluyor
Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) Belediye Meclisi, Mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantıda Eşbaşkan Bedriye Yorgun koordinatörlüğünde Wêranşar Kent Konseyi kurulması kararı aldı. Çalışmalarında sona gelinen Kent Konseyi için Belediye Meclisi’nin Halklar-İnançlar, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve Meslek Odaları ile İlişkiler Komisyonu, konu ile ilgili bilgi ve tecrübesi olan kişi ve temsilcilerle bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu. Devamında delegelerin belirlenmesi için çalışmalar yürütüldü.
Bu kapsamda ise, mahalle muhtarları, gençler, kadınlar, sendika, dernek, oda, baro, kulüp, noter ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yapıldı. Toplantılarda, halkın sözünün demokratik kitle örgütleri tarafından daha yüksek sesle duyurulması ve bu sözlerin kararlara, çözüme dönüşmesinin zemininin Kent Konseyi olduğu belirtilerek, bunun demokratik çerçevede otokontrolünün STK’lar tarafından yapılması gerektiği vurgulandı.
Genel Kurul Toplanacak
Kent Konseyi Hazırlık Komisyonu, toplantılar neticesinde genel kurul delege listesini oluşturdu ve 27-28 Temmuz tarihlerinde Belediye Kültür ve Sanat Merkezi’nde konseyin ilk Genel Kurulu’nun gerçekleştirilmesi kararı alındı. Konsey, ilk genel kurulunda yürütme kurulu, konsey başkanı, kadın ve gençlik meclisleri ile çalışma gruplarının oluşturulması gündemiyle toplanacak. Belediye Eşbaşkanı Yorgun, konuya dair şunları belirtti: “Bu demokrasi şölenine dili, dini, kültürel tercihleri ne olursa olsun bütün halklarımız davetlidir. Tüm halkımızı bekliyoruz.”
Kent Konseyi Nedir?
Kent konseyleri; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, siyasi partilerin temsilcileri ve toplumun farklı kesimlerinin delege olarak katılımıyla oluşan ve kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yerelden ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan, ekolojik duyarlılık ve kadın bakış açısıyla kadınların, gençlerin, çocukların, engellilerin bir bütün tüm halkın demokratik siyaset alanında sözünü söylediği ve karar süreçlerine dahil olabilmesini sağlayan bir oluşumdur.
RIHA