‘Zincirleme şeklinde örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Welat Öztekin’in yargılandığı davada 5 yıla kadar hapis cezası istendi
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Welat Öztekin hakkında sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Öztekin’in katılmadığı duruşmada avukatı Resul Temur hazır bulundu.
Savcı ceza istedi
Esas hakkında mütalaasını sunan duruşma savcısı, gazeteci Öztekin’in kullandığı sosyal medya hesabında “PKK ve KCK’nin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” paylaşımlarda bulunduğu ve değişik zamanlarda bu suçu defalarca işlediğini savundu. Suçu Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7’nci Maddesi 2’nci fıkrası kapsamında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” şeklinde değerlendiren savcı, Öztekin’in 1 yıldan 5 yıla kadar değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
Savcının mütalaasına katılmadıklarını belirten avukat Resul Temur, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu. Mahkeme, Öztekin’in avukatı Temur’a davanın esas hakkında mütalaaya karşı savunma için süre vererek, duruşmayı 30 Kasım 2020’e erteledi.
Ne olmuştu?
KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Welat Öztekin hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 5 yıl sonra başlatılan soruşturmayla dava açıldı. Haziran ayında görülen ilk duruşmaya katılamadığı için hakkında zorla getirme kararı çıkarılan Öztekin, İstanbul’da gözaltına alınarak ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Öztekin verdiği ifadesinde gazeteci olduğunu ve suçlamaları kabul etmediğini dile getirmişti.
MA