Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Pompeo ile Washington’da görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu’ndan ‘Türkiye-ABD ikili ilişkilerini, Münbiç Yol Haritası dahil Suriye meselesini ele aldık’ açıklaması geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dişişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye’nin geleceğini yakından ilgilendiren ve iki ülke arasında uzun süredir krize neden olan Minbiç konusunu görüşmek için Washington’da bir araya geldi.
1 saat süren görüşmenin ardından ilk açıklama Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmemizde, Türkiye-ABD ikili ilişkilerini, Münbiç Yol Haritası dahil Suriye meselesini ve diğer bölgesel konuları ele aldık” açıklaması geldi.
Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde henüz görüşmeye dair ayrıntılı açıklamalar gelmezken, tarafların krizi aşmak için oluşturdukları ortak çalışma grubunun toplantılarındaki sonuçlar ele aldığı öğrenildi.
Toplantının merkezindeki Minbiç konusu iki taraf açısından da oldukça kritik bir öneme sahip. Çavuşoğlu, 25 Mayıs’ta ABD’li heyetle Ankara’da yapılan toplantıda, Minbiç’in yol haritası konusunda anlaştıklarını söylemiş, ABD ise bunu yalanlamıştı.
Halep, Rakka ve Suriye’nin doğusunu denetime alan kavşak bir noktada olan ve kontrolü kimdeyse Kuzey Suriye’nin kontrolünü sağlamasına imkan sağlayan Minbiç’in denetimi şu an Demokratik Suriye Güçleri’nde.
Ankara ise uzun süredir ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin kentten çıkartılmasını istiyor ve ABD ile birlikte bölgede ortak denetime başlamayı istiyor. Türkiye bu sürecin sonunda ise girdiği diğer Suriye kentlerinde olduğu gibi burada bir yönetim oluşturmayı planlıyor.
ABD iddiayı yalanlamıştı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Minbiç’in kontrolü konusunda Türkiye ile henüz anlaşmaya varılmadığını söylemiş ve, “Her iki taraf, gelecek işbirliğiyle ilgili yol haritasının sınırlarını çizdi, buna Minbiç de dahil” diye konuşmuştu.
AA ise aynı gün “Minbiç’in 1 ay içinde YPG’den arındırılacağına” dair bir haber servis etmiş bu habere ise yanıt Minbiç Askeri Meclisi Sözcüsü’nden gelmişti. Kentin halen kontrollerinde bulunduğunu belirten Sözcü, uluslararası koalisyon ve Türkiye’nin arasında da bu yönlü bir anlaşmanın olmadığını ifade etmişti.
‘Kriz çözücü kararlar çıkmaz’
DW’ye konu hakkında değerlendirmelerde bulunan stratejist Metin Gürcan’a göre Minbiç konusunda varılacak bir anlaşma “Suriye’de Türkiye’nin elini güçlendirmeyecek”.
Gürcan, Amerika’nın özellikle 24 Haziran’da Türkiye’de yapılacak seçimleri dikkate alacağını ve bu tarihten önce sahada “büyük hamle” gibi görülecek işbirliğinden kaçınacağını belirtiyor. Washington’da da bir dönem görev yapmış emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ise görüşmeyle ilgili, “Ziyaret, Minbiç anlaşmasıyla sınırlı olur. İkili ilişkilerde kayda değer bir açılıma yönelik bir adım atılamaz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin dış politikada çözüm yerine kavgayı tercih ettiğini belirten Loğoğlu’na göre de 24 Haziran seçimi öncesi gerçekleşecek Çavuşoğlu-Pompei görüşmesinden ‘kriz çözücü’ kararlar çıkmayacak” dedi.