Wan’da kayyumlar tarafından ekokırım gerçekleştiriliyor. Yapılan çevre yolları kent için önemli bir yerde duran sazlık sulak alanları tamamen kurutuyor
Kayyum atanan Wan Büyükşehir ve İpekyolu Belediyeleri tarafından “sahil yolu” ve “çevre yolu” projeleriyle sazlık alanlar tahrip edilirken, 2019 yılında yapılan “Çevresel faktörlerin Van sazlığı sulak alanı üzerindeki etkileri” ile 2017 yılında yapılan “Van Sazlığı’nın Biyoçeşitliliği” araştırmaları, söz konusu alanda ekosistemin yok edileceğine dair birçok veri sunuyor. Wan Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu üyesi Avukat Gülbahar Doğan, JinNews’ten Zelal Tunç’a kentteki sazlıklara ilişkin yürüttükleri çalışmalara dair değerlendirmelerde bulundu.
Çok ciddi tahribat var
Temel amaçlarının Wan’ın en çok üzerinde durulması gereken ekolojik sorunları tespit etmek olduğunu dile getiren Doğan, bu sorunların öncelikli sırasını belirleyerek tahribatlara engel olmak istediklerini ifade etti. Doğan, birçok kurum ve kuruluşlarla görüşmelerinin devam edeceğini belirterek, , “Wan’da sazlık sulak alanlarda çok ciddi bir tahribat oluşmasından kaynaklı Wan sazlık sulak alanlarıyla ilgili çalışmalarımızı başlattık” diye belirtti.
Belediyeler umursamadı
Kentte tarihi Wan Kalesi’nin yanındaki göl kıyısında bulunan sazlık alandan geçen çevre yolu civarında bir çalışma yürüttüklerini, kimi tespitlerde bulunduklarını söyleyen Doğan, söz konusu yolda yapılan sahil yolunun hangi kurum tarafından, hangi mevzuata, hangi karara dayandırılarak yapıldığını öğrenmek üzere kayyum yönetimindeki İpekyolu ve Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulundukları bilgisini paylaştı.
Sulak alanlar zarar görüyor
Doğan, belediyeye bir tekit yazısı gönderdiklerini belirterek, “Birincisi sahil yolu yapmak, kamu yararı için bir hizmet olabilir, ancak bunu tartışmak gerekir; bunu yaparken öncelikli olarak idarenin belki bu alanda uzmanlar kimlerse onlardan görüş alıp ‘sahil yolunun buradan geçmesi uygun mu? Zorunlu mu?’ diye sorarak, geçmesi zorunluysa burada bir ekosistem olduğunu gözeterek, olabilecek en az zararla fikir alınabilirdi. Fikir alındıysa da açıkçası uygulamaya geçilmediğini görüyoruz. Gerçekten sazlık sulak alanda çok ciddi bir tahribat söz konusu. Bu arada farklı projelerin de yapıldığını gördük, ama bize herhangi bir resmi yazı gelmedi. Bir yol yapılmış ancak; moloz yığını var, çöpler yığılmış, öte yandan bir kentleşme var, bu kentleşmeyle birlikte sulak alanlar kirlilik nedeniyle çok zarar görüyor.”
Çevre yolu kurutuyor
Çevre yolu ile göl arasında kalan sazlık alanın projeyle ikiye bölündüğünü ve iki sazlığın su bağlantısının kesildiğine dikkati çeken Doğan, “İki sazlıktan birinin kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Dolayısıyla orada çok fazla göçmen kuş türü var, leylekler var, balık çeşitliliği, endemik türler var” şeklinde konuştu.
‘Kentliler sulak sazlık alanın farkında olmalı’
“Wan’da sulak alanların önemine vurgu yapmak gerekiyor” diyen Doğan, sulak ve sazlık alanların kentliler için kıymetli görülmediğinin altını çizdi. Tahribata ilişkin kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyleyen Doğan, “Mevcut durumda bir tahribat yapılmış, bu tahribatın olabildiğince önlenebilmesi gerekiyor, çünkü sahil yolu büyük oranda tamamlanmış durumda. Fakat sazlık sulak alanların korunması gerekiyor. Bu yönüyle kamuoyu oluşturacak çok fazla çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı. Doğan ayrıca sazlık sulak alanların korunması gerektiğini söyleyerek sahip çıkma çağrısında bulundu. WAN