Eğitim Sen Wan Şubesi, yeni eğitim-öğretim yılındaki yaşanan eğitim sorunlarıyla ilgili hazırladığı raporunda dışarıdan yapılan müstahdem istihdamı için öğretmen ve velilerden para istenildiğini açıkladı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Wan Şubesi, yeni eğitim ve öğretim yılı nedeniyle kent geleninde yaşanan eğitim sorunları ile ilgili rapor hazırladı. Raporda kent merkezi ve ilçelerdeki anaokulları, ilk/ortaokullar, liseleri ziyaret eden sendika üyelerinin, tespit ettikleri eksikleri ve öneriler topladı.
Okullarda tatil boyunca ertelenen tadilatların okulların açılmasıyla yapılmaya başlandığını belirtilen raporda, merkezdeki okullar dahil birçok okulda dezenfektan yetersizliği ve hijyen sorunu bulunduğu kaydedildi.
Tasarruf tedbirleri kapsamında İŞKUR alımlarının durdurulduğu, geçici süreli, haftanın üç günü çalışacak ve günlük 556 TL ödenen kişiler üzerinden müstahdem istihdam edilmeye çalışıldığı belirtilen raporda, bu durumun hem işe alınacak kişileri aylık 7 bin TL’lik bir ücret ile çalıştırarak emek sömürüsüne yol açacağı, haftanın 3 günü temizlik personelinin bulundurulmasının okulda ciddi hijyen sorunlarına yol açacağı vurgulandı.
Okullarda temizlik hizmetinin yerine getirilmediği, bu hizmetin yerine getirilmesi için idarenin dışardan müstahdem yoluna gitmek zorunda kaldığı, müstahdem ücreti için de veli ve öğretmenlerden ücret talep edildiği vurgulandı.
‘Öğretmenlerin barınma sorunu var’
Gerek merkez, ilçe ve köylerde öğretmenlerin kalabileceği lojman olmadığı belirtilen raporda, Wan’ın iklim koşullarında ilçe ve köylere gidiş-geliş yapmak zorunda kalacağı bu durumun öğretmenler açısında zor, zaman alıcı ve maliyetli olduğu aktarıldı.
Birçok öğretmenin ve personelin kiralık ev bulmakta zorlandığı, bulunan evlerinde yüksek meblağlar karşılığında kiralandığının tespit edildiği kaydedilen raporda, “Köy okullarında çalışan öğretmenlerin görev yerlerine gidiş geliş koşullarının zor olması nedeniyle hafta sonları sınırlı sayıda öğretmen Destekleme ve Yetiştirme Kursları’nı açmakta ya da öğretmenlerin gidiş gelişleri maliyetli olduğundan kurslar yapılamamaktadır. Bu durum dezavantajlı durumda olan öğrencileri daha da dezavantajlı kılmaktadır. Yine tasarruf tedbirleri kapsamında taşımaların büyük kısmını iptal edilmesi, öğrencilerin zorunlu olarak pansiyona yönlendirilmesi okul terk oranını arttıracaktır” denildi.
‘Sınıf mevcutları 35 45 kişi’
Sınıf mevcutlarının 35-45 kişi arasında olduğu, bu mevcudun fazla olduğuna işaret edilen raporda, bu durumun eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkileyeceği dile getirildi.
Anaokullarında ders saatleri süresinin uzun olması ve birçok okulda yardımcı abla/personel olmadığından ana sınıf öğretmenlerinin ihtiyaçlarını giderme ve dinlenme konusunda sıkıntı yaşadığı ifade edilen raporda, “Genel olarak çalışma yaptığımız tüm okullarda, havalandırma sisteminin olmadığını ve sınıfların yeteri kadar havalandırılmadığı tespit edilmiştir. Birçok okulda derslik yetersizliğinden dolayı sınıf mevcutları yaklaşık 50 öğrenciyi bulmuşken ve yoğunluktan dolayı ikili eğitim uygularken; Birçok MTAL, İmam Hatip Anadolu Lisesi ve İmam Ortaokulunda öğrenci sayısının çok az olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
‘Sendika üyelerine mobbing uygulanıyor’
Merkeze uzak ilçe ve köylerde okul idarecileri ve şube müdürleri tarafından eğitimcilerin belli bir sendikaya üye olmaya zorlandığı aktarılan raporda, bu idareciler ve şube müdürleri tarafından Eğitim Sen’in ise karalandığı dile getirildi.
Kimi şube müdürlerinin sendika temsilcisi oldukları ve sendikal çalışmaları temsilci olarak değil, makamlarını kullanarak yaptıklarını ve bu durumun eğitim çalışanları üzerinde ciddi bir mobbinge neden olduğu tespit edildiğine yer verilen raporda, “Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönlendirme ve mobbingi ile proje yapması ve bu projeleri sisteme işlemesi noktasında eğitim emekçilerinin büyük bir baskı altına alındığı, projenin içeriğinden ve bilimselliğinden ziyade sayısının esas alındığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin seçmeli ders tercihleri noktasında eğitim emekçilerinin okul idareleri, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri tarafından yönlendirmelere ve mobbinge maruz kaldıkları tespit edilmiştir” diye kaydedildi.
Kaynak: MA