Wan Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi’nin açılışı yapıldı. DEM Partili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Nagihan Akarsel’in hayalinin Wan’da hayat bulduğunu ifade etti
Wan Büyükşehir Belediyesi, Tûşba’nın Akköprü Mahallesi’nde Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, DEM Parti il ve ilçe yönetimleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
‘Kayyım politikaları demokrasi ayıbıdır’
Açılışta ilk olarak konuşan DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, “Kayyımlarla birlikte halkın iradesi bertaraf edilmeye çalışılıyor. Bunun hak gaspı olduğunu biliyoruz. Bu bir demokrasi ayıbıdır. Bizler hukukun siyasallaştırıldığının en büyük örneğini burada görüyoruz. Bu ülkenin farklı sorunları varken özellikle yoksulluğun, işsizliğin, doğa talanının bu kadar ilerlemiş, bu kadar mağduru varken, her defasında sandıkta yenemediği Kürt halkının iradesini kayyım rejimi ile gasp etmesini, gündemi değiştirmesini bizler kabul etmiyoruz. Çünkü bizler biliyoruz ki, kadın katliamlarının gün be gün artığı, çocukların katledildiği, tacize ve tecavüze uğradığı özellikle de kadın yoksulluğunun zirve yaptığı, kadın emeğinin sömürüldüğü böylesi gündemler varken, her defasında maalesef iktidar gündemi değiştirmek için kayyım politikalarına başvuruyor” dedi.
‘Rojava’da kadın mücadelesi yok edilmek isteniyor’
Ardından konuşan DPB İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay da, “Öncelikle kadın eşbaşkanlarımıza, Wan’da böylesi bir kadın kurumunu açtıkları için teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle Kürt tarihinde yer alan kadın sanatçıların hepsini saygıyla anıyoruz. Kadınlar, tarihte emekleri özellikle edebiyat ve kültürleri ile buraya kadar gelmiştir. Kadınlar kendini edebiyat ve kültürle yine var etmiştir. Biz diyoruz ki, kadının varlığı kendi başına bir edebiyattır. Bugün Rojava’da var olan kadın mücadelesi emperyalistler tarafından yok edilmek isteniyor. Yine kayyım politikaları ile kadın kazanımları hedef alınıyor ve kadın kurumlarına el konuluyor. Biz biliyoruz ki bu kirli politikalarla kadın ve gençlerin varlığını yok etmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
‘Nagihan Akarsel’in hayali Wan’da hayat buldu’
Sonrasında konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit şu ifadeleri kullandı: “Biz bu topraklarda çok yoğun gündemler yaşıyoruz. Bilindiği gibi Orta Doğu kan gölüne dönmüş durumda. Sayın Abdullah Öcalan’a komplo gerçekleştirildiği gün, Sayın Öcalan üçüncü dünya savaşının başladığını ifade etmişti. Aslında şunu bilmek gerekiyor; şu an Orta Doğu’da Kürt kadınları öncülüğünde ortaya çıkmış bir devrim var. Türkiye her seferinde oradaki güçleri destekliyor ama Rojava halkı nasıl ki on yıl önce o karanlık güçlere teslim olmadıysa bugün de teslim olamayacak. Biz tüm dünyaya örnek olabilecek bir paradigmayı temsil ediyoruz ama kendi aramızdaki birlikteliği sağlayamıyoruz. Nerede olursa olsun Kürtlerin yaşadığı her yerde ortak hareket edilmesi ve ortak mücadele yürütülmesi gerekiyor. Çünkü biliyoruz, Rojava’da müdahale edilen iradeye Türkiye’de de AKP iktidarı müdahale etmeye çalışıyor. Sevgili Nagihan Akarsel’in hayali olan Kadın Kütüphanesi Silêmanî’de hayata geçirilmişti ve şu an onun mücadelesi Wan’da hayat bulmuş durumda. Bu sebeple emek veren her arkadaşa teşekkür ediyoruz.”
‘Her kayyım atamasında daha da güçleniyoruz’
Açılışta konuşan yerine kayyım atanan Miks (Bahçesaray) Belediye Eşbaşkanı Nebahat Benek de “Biz bu tür kütüphaneleri bütün ilçelerimizde yaşatmayı istiyoruz. Özellikle Bahçesaray’da kadına dair her tür etkinliği inşa ettik yakın zamanda açılış gerçekleştirecektik ama maalesef yine kayyım mağdurlarından olduk ve yapacağımız çalışmalar yarıda kaldı. Bilsinler ki biz her zaman her yerde elimizden gelen her şeyi yapacağız. Her kayyım atamasında biz daha güçlü kadınlar olarak onların karşısına çıkıyoruz” sözlerine yer verdi.
‘Bu çalışmalar kentimizi kadın kenti yapmak içindir’
Son olarak konuşan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal ise “Her şeyden önce iyi bilsinler ki, Wan halkı ve kadınları onurumuzdur. Ben kayyımlara ilişkin bir şey söylemek istiyorum. Onlar saldırdığında geri çekileceğimizi zannediyorlar ama iyi bilsinler ki biz buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz. Biz bu kurumlarda kendi özümüze döneceğiz. Kadının yok olmasını isteyen zihniyet elbette ki kadının okumasını ve araştırmasını istemez ama biz buna karşı kurumlarımızı açacağız. Bu çalışmalar kentimizi kadın kenti yapmak içindir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Barış Anneleri ile birlikte “Jin jiyan azadî” sloganı ve şarkılar eşliğinde açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından katılımcı kadınlar tekrar halaya durdu.
Kaynak: JINNEWS