Wan ve Şirnex’te birçok kurum Kürt Dil Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Etkinliklerde asimilasyon politikalarına tepki gösterilirken anadilde eğitim talebi dile getirdi
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri birçok kentte devam ederken Wan’da yürüyüş yapıldı, Şirnex’te ise panel düzenlendi.
‘Savaşımız dil, kültür, sanat savaşıdır’
Özgür Kadın Hareketi, (TJA), “Kadın ve Dil” başlığıyla Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) binasında panel düzenledi. Panele çok sayıda kişi katıldı. Panelde konuşan Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği’nden (KASED) sanatçı Selma Özel Asi, “Bizim savaşımız kültür ve sanat savaşıdır, bizim savaşımız dil savaşıdır. Bir insan dünyanın neresinde olursa olsun diliyle tanınır. Anadilini bilmediğimizde ve üzerimizde Kürtçe motif bulunmadığında, varlığımızın da anlamı olmaz. Bizler dilimizle varız. Bu yüzden Kürtler yıllardır bütün asimilasyon politikalarına karşı dil mücadelesi veriyor. Bu yüzden evlerimizde, mahallelerimizde, sokaklarımızda anadilimizi konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.
Asi, “Neolitik dönemde kadınların rolü ve misyonu neydi? O dönemde ne yapıyorduk, şimdi ne yapıyoruz? O dönemde toplumun öncüleri kadınlardı. Doğa ile kadın sürekli iç içeydi. O dönemde kadınlar ekim yapıyor, ot topluyor ve çocuk büyütüyordu. Kadın ve doğa bir arada yaşıyordu. Erkekler ise avcıydı. Ama kadınlar yaşamın yürütücüleriydi. O dönemin kırıntılarını bizler hala üstümüzde taşımasaydık bugün sisteme direniyor olmazdık. Halen günümüzde kadınlara dönük çok fazla saldırı var. Kadınlar her şekilde hedef gösterildi. Kadınların olan erkeğe mal edildi. Kadınların emeği erkeğe mal edildi. Onun için günümüzde kadınlar kültürel, sanatsal ve bir varlık mücadelesi veriyor” ifadelerini kullandı.
‘Bê ziman jiyan nabe’
Wan’daki Arsisa Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Destar Dergisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Wan Emek ve Demokrasi Platformu, Kürt Dil Bayramı programı yürüyüş düzenledi. DEM Parti binasından ARSİSA’ya kadar yapılan yürüyüşte, “Bê ziman jiyan nabe” ve “Zimanê me rûmeta me ye” sloganları atıldı.
Yürüyüşte “Kurdî dilê Kurdistane ye”, “Zimanê min welatê min e” ve “Kurdî nasmeya me ye” dövizleri açan kadınlar, açıklama yapacakları ARSİSA binası önüne Kürtçe şarkılar seslendirdi. ARSİSA yöneticisi Evindar Akbulut, “Kürt dili, Kürtlerin varlığı, kimliği, onur ve ulusal kimliğidir. Kürt birliğinin çatısıdır. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt ulusunun kurtuluşunun ve özgürlüğünün temel kaynağıdır. Bu bilinçle Kürt halkı, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi için her zaman yoğun çaba harcamıştır. Kürt kadınları ve anneleri, Kürt direnişçi ve öncüleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler” ifadelerini kullandı.
Akbulut, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dile dair sözlerini hatırlatarak, “Kürt halkı, Kürt özgürlük hareketinin öncülüğünde, kültürüne, diline ve tüm ulusal değerlerine yönelik tüm saldırı, işgal ve zulüm politikalarına rağmen son 50 yıldır bu bilinç, kararlılık ve iradeyle mücadele ediyor” dedi.
Akbulut, “Kadın yaşamın temel kurucusu olduğu gibi dilin de temel kurucusudur. Nasıl ki ilk direnişçiler ve devrimciler kadınsa, direniş ve dil devrimcileri de kadındır” diye kaydetti.
18-19 Mayıs’ta sempozyum düzenlenecek
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Wan’da Kürtçeye dair 2 günlük bir sempozyum düzenleyecek. 18-19 Mayıs’ta düzenlenecek sempozyumda, “politika, planlama, eğitim ve hukuki statü” konuları ele alınacak. Kurdistan’ın dört parçasından konukların katılacağı sempozyum, Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılacak.
Sempozyuma ilişkin bilgi veren Eğitim Sen Wan Şubesi Kürtçe Dil Komisyonu Sözcüsü Lokman Babat, Kürtçenin resmi dil olması gerektiğini vurguladı. Babat, “Etkinliğe Kafkasya, İspanya ve Türkiye’den de konuklar katılacak. Sempozyumda Kürtçeye yönelik politikalar ve planlamalar, Kürtçenin önemi ve Türkiye’de resmi dil olmasına ilişkin neler yapılması gerektiği üzerine konuşacağız” diye konuştu.
Kaynak: MA