Halk tarafından Wan Denizi olarak adlandırılan gölün kıyı kesimlerinde yaşanan çekilme dikkat çeker boyuta ulaştı
Türkiye coğrafyasının en büyük gölü olarak nitelenen ve bölge halkı tarafından Wan Denizi olarak adlandırılan gölün kıyı kesimlerinde yaşanan çekilme dikkat çekiyor. Göldeki gelişmeyi değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, “Şu anda seviyede 4 metreye varan bir düşüş var” derken bunu küresel ısınmaya bağlaması dikkat çekici. Yeğnidemir, Meclis’in Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda, bakanlık bünyesinde Wan Gölü için özel komisyon kurulduğunu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Sorun Allah’a emanet
Yeğnidemir, “Geçtiğimiz 50 yılın verilerine baktığımızda 7 yılda bir Van Gölü seviyesinin düşüp, tekrar normale döndüğünü tespit ettik. Ancak son zamanlarda, iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle bu periyodun biraz daha uzadığını gördük. Şu anda seviyede 4 metreye varan bir düşüş var. Buna karşı almamız gereken önlemler çerçevesinde, mevcut yapılarda, taramadan dış koruyucu mendireğin seviyesinin yükseltilmesine kadar proje ve teknik analizlerimizi yaptık. Bunları da yine Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza ilettik. Önümüzdeki yılın yatırım programına da teklif ettiğimiz yapılar var. İnşallah bunlarla ilgili olarak da en kısa zamanda çalışmalarımızı başlatmış olacağız” derken, sorunu adeta Allah’a havale etti.
Göl taammüden yok ediliyor
Küresel ısınmanın etkisiyle ve bölgesel uygulamalarla birlikte su zengini olan Kürt coğrafyasında susuzluk ve kuraklık büyüyor. Bölgede tüm akarsular üzerine onlarca baraj inşa edilirken, bu barajlar bölgesel iklim sorununu ortaya çıkarmakla birlikte suların geçtiği havzalar susuz kalırken, Wan Gölü de bundan nasibini almakta. İktidar ve kayyum belediyesi göl çevresini yağma alanına çevirirken, Wan Gölü’ne salınan kentsel atıkların ise arıtma tesisinde arıtılmadan göle salınması sonucu göl çok yönlü olarak taammüden yok oluşa bağlanmakta.
EKOLOJİ SERVİSİ