CWC Koalisyonu Başkanı Dr. Walker, IPPNW’nun raporunda kimyasal silah konusundaki bulguların Türk devletinin cevap vermesini gerektirecek kadar güçlü olduğunu belirtti
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarında kimyasal silah kullandığına dair haberler ve görüntülerin ardından tartışmalar sürerken, konuya dair Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) Koalisyonu Başkanı ve aynı zamanda Arm Control Association (Silah Kontrol Derneği) Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Dr. Paul F. Walker, ANF’den Meltem Oktay’a değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Paul F. Walker, Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler’in (IPPNW) bölgeye ziyareti sonrası hazırladığı rapora dikkat çekti. Walker, bu rapordaki verilerin zehirli iki yönlü kullanımlı kimyasal klorun, CS yani göz yaşartıcı gazın ve dumanın anti-personel kimyasal silahlar olarak Türkiye tarafından kullanıldığına işaret ettiğini söyledi.
‘Olay soruşturulmalı’
CWC Koalisyonu olarak daha önce Suriye ve Irak’ta Suriye hükümeti ve IŞİD tarafından klorin, sarin sinir gazı ve hardal gazı ile gerçekleştirilen birçok saldırıyı kınadıklarını kaydeden Walker, dünyanın herhangi bir yerinde kimyasal silahların kullanılmasından büyük endişe duyduklarını belirtti. Walker, “Bu nedenle iddia edilen olayların soruşturulmasını, saldırganların tespit edilmesini ve uluslararası hukuk kapsamında hesap verebilirliğin sağlanmasını savunuyor ve istiyoruz” dedi.
IPPNW’nun raporu önemli
IPPNW’nun raporunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Walker, “Özellikle de klor için öncül kimyasallar içeren ekipman ve Kürt güçleri tarafından kullanılan mağaralara gaz yaymak için kullanılan üfleyici ekipman bulguları çok önemli” dedi.
Walker, kimyasal silah kullanımına dair kanıtların her ne kadar ikinci dereceden olsa da Türk devletinin tüm kamuoyu önünde yanıt vermesini gerektirecek kadar güçlü olduğunu belirtti.
Walker, “CWC, herhangi bir taraf devletin bu tür iddia edilen olayların soruşturulması için çağrıda bulunmasına ve gerekirse OPCW himayesinde bir ‘meydan okuma denetimi’ talep etmesine izin vermelidir” dedi. Walker, OPCW’nun Bilgi Toplama Misyonu ve Soruşturma ve Tanımlama Ekibi’nin daha önce çeşitli vakaları yerinde araştırmak için harekete geçtiğini de hatırlattı.
Yasaklı kimyasal silahın kullanılmasına dair iddia, bilgi, belge ve bulguların daha fazla araştırılması gerektiğini kaydeden Walker, ideal olanın Türk devletinin her türlü soru ve soruşturmayı memnuniyetle karşılaması olduğunu söyledi. Ancak daha önce Suriye ve Rusya’nın bu konuya dair engelleyen ve reddeden çıkışlarını da hatırlatarak, Türk devletinin de bu tutumu sergileyebileceğine dikkat çekti.
BM’ye iletilebilir
Walker, “Aksi takdirde, başka bir Taraf Devlet konuyu OPCW Yürütme Konseyi (EC) nezdinde gündeme getirerek uluslararası bir soruşturma talep etmelidir. Böyle bir soruşturma toprak, hava ve sudan yerinde adli tıp numunesi alınmasını, mağdurlarla ve gözlemcilerle mülakat yapılmasını ve mağdurların tıbbi testlerden geçirilmesini içerecektir. Ayrıca, herhangi bir askeri güç hareketinin incelenmesi ve herhangi bir askeri teçhizatın incelenmesini de içermelidir. CWC kapsamında, Türkiye ve Irak’ın yerinde erişim ve örnekleme yapılmasına izin vermesi gerekecektir. Reddetmeleri halinde bu talepler, soruşturma mekanizmasını kullanması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne iletilebilir” diye konuştu.
‘Zaman kaybedilmemeli’
Walker, “Hem Lahey’deki OPCW hem de New York’taki Birleşmiş Milletler, iddia edilen kimyasal silah kullanımlarını ve anlaşma ihlallerini soruşturma kabiliyetine sahiptir. Çok deneyimli bir müfettiş kadrosuna sahip olan OPCW’nin uzmanlığı göz önüne alındığında, bu mantıklı bir seçim olacaktır, ancak Suriye’de olduğu gibi ortak bir çaba da üstlenilebilir. Ancak bunun için fail olduğu iddia edilen ülkelerin, bu durumda Türkiye’nin ve bu olası ihlallerin gerçekleştiği bölgenin gönüllü katılımı gerekmektedir” dedi.
Ayrıca bunun aciliyetine dikkat çeken Walker, yerinde örneklerin toplanması için çok fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğine işaret etti.
Lahey’de gündeme getirilecek
Walker son olarak 28 Kasım-2 Aralık’ta Lahey’de düzenlenecek olan CWC Taraf Devletler Konferansı’nın 27. Yıllık toplantısında bazı meslektaşlarıyla birlikte Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına dair oluşan kamuoyu ve raporu gündeme getireceklerini söyledi.
Walker kimdir?
Dr. Paul F. Walker, Aralık 2009’da Lahey’deki 14. Taraf Devletler Konferansı’nda Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni (CWC) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW) desteklemek için uluslararası bir sivil toplum örgütü ağı olan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Koalisyonu’nun kurulması çabalarına öncülük etti. 40 yıldan fazla bir süredir nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların yayılmasının önlenmesi, silah kontrolü ve silahsızlanma üzerine çalışmalar yürütüyor.
DIŞ HABERLER