İnşaat İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, ‘Emaar şantiyesinde çalışan işçileri dün gece apar topar özel kiralanan ve hiçbir önlem alınmayan otobüslerle evlerine gönderdi; para dahi verilmedi. İşçilerin çoğu Kürt’tü’ dedi
Yadigar Aygün/ İstanbul
Koronavirüs dünyada yayılmaya devam ederken pek çok ülke ekonomik paketler yayınlayarak işçileri ücretsiz izne çıkardı. Önceki gece koronavirüs tedbirlerine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şehirlerarası seyahatlerin valilik iznine tabi olacağını söyleyerek, “Devlet olarak her türlü tedbiri aldık, alıyoruz. Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasınada, açıkta kalmasına da, mağduriyetine de izin veremeyiz. Yeter ki hep birlikte kurallara uyalım” diyerek alınan tedbirlerin 30 büyükşehirde titizlikle uygulamaya geçildiğini belirtmişti. Alınan bu kararların üzerine birkaç saat bile geçmeden İstanbul Ünalan’da faaliyet gösteren Emaar şantiyesinde çalışan inşaat işçileri hiçbir önlem ve tedbir alınmadan ücretleri dahi ödenmeden birçok kente özel kiralanmış otobüslerle gönderildi. Gazetemize konuşan İnşaat İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, işçilerin gittikleri şehirlerin risk altında olduğuna dikkat çekti.
‘Patronlar maskeli geldi’
Şantiyelerde hiçbir tedbir ve önlem alınmadığının altını çizen Özgür, yüzlerce inşaat işçisinin can güvenliği olmadığını söyledi. Özgür, yaşanan olaya da değinerek, şunları söyledi: “Son 3-4 gündür Emaar şantiye yöneticileri işçileri sıkıştırıyorlardı. İşten ayrılmayacaksınız diye. İşten ayrılan arkadaşlarımızı 600- 800 TL arasında ücretlerinden keseceğiz diye tehdit etmişlerdi. Hiçbir önlem ve tedbir alınmıyordu. İşçiler olarak virüsten korkuyorduk. Virüsten dolayı işten ayrılan arkadaşlarımız oldu. İş yavaşlamasın diye işçiler ‘Ücretlerinizden keseriz’ diye tehdit edildi. İmam Bakır adlı inşaat işçisi arkadaşımızın virüse yakalandığı duyumu aldık. Emaar şantiyesinden kamuoyuna bilgi vermesi için açıklama yaptık. Yüzlerce işçinin can güvenliği yok dedik. Akşama işçiler, apar topar özel kiralanan otobüslerle evlerine gönderildi. Ünalan’daki şantiye kampına gittik. İşçi arkadaşlarımıza hiçbir alacak hakkım yoktur diye boş kağıt imzalatılmaya çalışıldı. Gittiğimizde Emaar yöneticileri vardı. Hepsi maskeliydi. İşçilerde maske yoktu. Çok hızlı bir şekilde işçileri kamptan dışarı çıkartmışlardı. Özel otobüsler kiralanarak otobüslere işçiler tıka basa dolduruldu. Bu işçilerin çoğunluğu Kürt illerinde oturuyor. 12-20 saat arasında yolculuk yapması gerekiyor. İşçi arkadaşlarımızdan bizden maske isteyen oldu. Maskemiz olmadığı için veremedik. İşçilere dezenfektan verilmedi. Otobüsler dezenfekte edildi mi bilinmiyor?”
‘Her şehre işçi gitti’
3. Havalimanı şantiyesinin Türkiye’nin şantiye tablosu olduğunu belirten Özgür, pek çok inşaat firmasında işçilerinin çok kötü şartlar altında önlem ve tedbir alınmadan çalıştırıldığına dikkat çekti. Özgür, “Bugün artık son noktadayız. Koronovirüs salgını ile birlikte evlerine gönderilen işçiler, aileleri, gittikleri şehirler, daha da ötesi tüm toplum risk altında. Hiçbir açıklama dahi yapılmadı. İşçilere hiçbir ücret ödemesi de yapılmadı. Parasız evlerine gönderdiler. İşçileri apar topar otobüslere bindirilerek sizlerle işimiz bitti defolun gidin dediler resmen” diye konuştu.
‘İşçiler ölüme terk ediliyor’
Birçok şantiyede inşaat işçilerinin sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Özgür, “Çekmeköy Ömerli’deki Koray Kasaba şantiyesinde çalışıp, kampta kalan arkadaşlarımıza koronavirüs nedeniyle başlarına gelebilecek herhangi bir hastalık ya da ölümden şirketin sorumlu olmadığı taahhütnamesi imzalatılıyor. İmzalamayan işten çıkarılıyor. Şantiyelerde koronavirüs görüldüğü zaman bu salgının önünü almak çok zor. Şantiyelerde işçilerde virüs gözükmesi demek işçiyi ölüme terk etmek demek” diye konuştu.
Sendikadan sorular
İnşaat İş Sendikası, Emar şantiyesinde dün akşam yaşananlar için cevaplanmasını beklediği soruları paylaştı;
- Sendikamızın “Emaar şantiyesinde ilk koronavirüs şüphelisi” açıklamasından sonra, işçi arkadaşlarımız neden gecenin bir vakti apar-topar özel otobüsler kiralanarak memleketlerine gönderildi.?
- Otobüslerde neden sosyal mesafe kuralı uygulanmadı?
- Otobüslere bindirilen işçilerde salgından korunmak için hiçbir tedbir alınmamışken Emaar yetkililerinin tamamında neden maske vardı?
- Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımızın yasal hakları neden verilmedi?
- Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımıza neden boş kağıtlar imzalatılmaya çalışıldı?
- Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımız neden virüs taramasından geçirilmedi?
- Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımızın birçoğu 12 ila 20 saat yolculuk yapacaklar, bu noktada ne gibi önlemler alındı?
- Emaar yönetimi ve ilgili bakanlıklar işçi arkadaşlarımızın memleketlerine ulaştıklarında aileleri ile temas sağlamadan önce koronavirüs noktasında ne gibi önlemler aldılar?
- Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımıza hiçbir ücret ödemesi yapılmadı. İşçi arkadaşlarımız evlerinde nasıl geçinecekler?
- Dün (27.03.2020) sendikamız Emaar şantiyesinde çalışan İmam Bakır adındaki işçi arkadaşta koronavirüs belirtilerinin olduğunu açıklamıştı, İmam Bakır’ın son durumu açıklansın.