Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin veto ettiği ‘etki ajanlığı’ tasarısı parlamentoda onaylandı
Gürcistan Parlamentosu, büyük tepkiler yaratan “Etki ajanlığı” tasarısı denen “yabancı ajan yasasını” kabul etti. Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin çoğunluğu elinde bulundurduğu 150 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamaya 84 milletvekili “evet” oyu verdi. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yasayı veto edip geri göndermişti. İkinci defa kabul edildiği için yasa yürürlüğe girecek.
Yeni yasa, medya kuruluşları ve STK’ların fonlarının en az yüzde 20’sini yurtdışından almaları halinde yabancı ajan olarak kayıt yaptırmalarını gerektiriyor ve buna uymayanlara ağır para cezaları getiriyor. Gürcistan’ın yönetim yetkilileri “Şeffaflık Yasası” olarak adlandırdıkları yeni önlemin, iç siyaseti etkilemeye yönelik yabancı girişimleri engelleyeceğini iddia ediyor. Ancak yasa haftalardır parlamento önünde protesto ediliyor. Muhalefet, Rusya’da benzer yasa çıktığını hatırlatıp “Rusya yasası” olarak nitelendiriyor, muhalifleri susturmak için çıkarıldığını kaydediyordu.
Yasanın kabul edilmesine tepki gösteren AB’nin dış politika şefi Josep Borrell, bunun Gürcistan’ın üyeliğe giden yolunu olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Borrell şunları söyledi:
“Avrupa Birliği, Gürcistan Parlamentosu’nun yabancı nüfuzun şeffaflığına ilişkin yasayı Cumhurbaşkanı’nın vetosuna rağmen kabul etmesinden ve Venedik Komisyonu’nun bu yasanın yürürlükten kaldırılmasına yönelik açık tavsiyesini içeren ayrıntılı hukuki argümanlarını göz ardı etmesinden derin üzüntü duymaktadır. Gürcistan makamlarını bu eğilimi tersine çevirmeye ve AB yolunda kararlılıkla ilerlemeye çağırıyoruz. Dinamikleri değiştirmek için hala zaman var; ancak yönetim makamlarının güçlü bir kararlılık göstermesi gerekiyor.”
TİFLİS