Krizin derinleştiği noktada ABD politikalarına karşılık olarak Türkiye, ABD menşeli bazı ürünlerin vergisini yüzde 100 oranında artırdı. Bu konudaki Cumhurbaşkanı kararı, Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnamedeki liste, binek otomobiller, alkollü içecekler, kağıt ürünleri, PVC, makyaj malzemeleri, taşkömürü, tütün ürünleri, pirinç ve bazı meyvelerden oluşuyor.
ABD etkilenecek mi?
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konulan vergilerin ABD’ye 533 milyon dolarlık bir yük getireceğini söyledi. Ancak BBC’nin hesaplamasına göre, Türkiye, ABD için ihracatta 28. sırada ve özellikle elektronik araçlardaki boykot da çok etkili olmayacak. ABD’nin başlıca ihraç kalemleri endüstriyel ve teknolojik ürünler. Elektronik ürünlerin yanı sıra endüstriyel makine, ham petrol ve akaryakıt ürünleri, otomotiv sanayi ürünleri, havacılık sanayi ürünleri, silah ve askeri ekipman ile tıbbi cihazlar ve ürünleri de listede üst sıralarda yer alıyor. Düşünce kuruluşu German Marshall Fund’ın Ankara bürosunun direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, “ABD’den Türkiye’ye yapılan ihraçlara bakarsanız, şunu görürsünüz. Çok büyük kalemler, silah sanayi, sivil havacılık ve makine. Bunun dışında kalanlar, doğrusu çerez” diye konuştu.
Otomotivde sıkıntı
Buna karşın, Türkiye’nin ABD’ye yönelik attığı ek vergi adımına ABD yönetiminden misilleme gelmesi halinde, en çok otomotiv ihracatında önemli yere sahip Sakarya ve Bursa’nın etkilenmesi bekleniyor. Türkiye, ABD’den 87 milyon dolarlık araç ithal ederken, 1 milyar 408 milyon 329 bin dolarlık ihracat yaptı. ABD’ye Sakarya’da üretilen Toyota CHR ve Bursa’da üretilen Fiat Doblo modeli otomobiller ihracatta ilk sırada yer alıyor.
Dolarda yumuşak iniş
Dün sabah 6.35 TL’den başlayan Türk lirası sabah saatlerinde yüzde 5 civarında değer kazandı. Öğleden sonra ise dolar 6.1 seviesine kadar indi. TL’nin değerindeki artış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) SWAP işlemlerindeki sınırlamayı artırması üzerine geldi.
EKONOMİ SERVİSİ