Faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini belirten yurttaşlar, gelen faturaların büyük bölümünün vergi olduğunu söyleyerek, ‘Vergi değil haraç alınıyor’ diye tepki gösterdiler
Yapılan zamlarla eleştirilerin odağı olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2019 yılında elektriğe yüzde 29, 88, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ise doğalgaza yüzde 37 zam yaptı. Gelen faturaların büyük bir bölümünün vergilerden oluştuğunu dile getiren Van’da yaşayan yurttaşlar, faturaları ödeyemez duruma geldiklerini anlattı.
‘Faturanın yarısı vergi’
Faturalardaki vergi rakamlarına dikkat çeken Şakir Erginoğuz, emekli maaşıyla 3 aileye bakmaya çalıştığını söyledi. İşsiz olan 2 oğlunun faturalarını da kendisinin ödediğini dile getiren Erginoğuz, “Emekli maaşı ile 3 aileye bakmaya çalışıyorum; ancak kaldığım evin kirasını dahi ödemekte zorlanıyorum. Ev kirası, elektrik, doğalgaz ve su faturasına toplamda bin 600 TL ödüyorum. 120 TL elektrik faturası ödedim. Yarsı vergidir. Halk perişan olmuş durumda, kimse çalışamıyor, herkes işsiz. Zengin zaten durumu iyi; fakat fakir evine ekmek dahi götüremiyor” dedi.
Geçen seneki kömür borcu hala duruyor
Faturayı ödemekte bir gün dahi geciktiklerinde elektriklerinin kesildiğini söyleyen Şevket Irmak, “Ben 150 TL elektrik faturası ödüyorum. Evimde sadece buzdolabı ve haftada bir kez çamaşır makinesi çalışıyor. Benim bulunduğum mahallede doğalgaz yok; ama 5 bin TL’ye 3 ton kömür aldım. Kömürün parasını da taksit yaptım; fakat bir yıl önceki kömürün borcu hala duruyor. Herhangi bir gelirim olmadığı için sürekli borç almak zorunda kalıyorum” diye belirtti.
‘Kimse derdimizi dinlemiyor’
Otobüs şoförü olan Yusuf Kaplan, bu ay 395 TL elektrik faturası ödediğini belirterek, “Bu yıl çocuklarımla soğukta yatacağım. Evimde doğalgaz yok ama ısınmak için bir ton kömür tek alabildim. Evime bir ton kömür tek alabildim. Biz kime ne diyeceğiz. Ben ne söylesem de boş çünkü kimse bizim derdimizi dinlemiyor” diye konuştu.
‘Şarteli indirip kaldırmak 30 TL’
Bugün 120 TL ödediği elektrik faturasının 2 yıl önce 40 TL olduğunu dile getiren Cahin Cancan, iş yerinde bilgisayar ve lamba dışında elektronik bir eşyanın olmadığına vurgu yaptı. “Biz derdimizi kime söyleyeceğiz?” diyen Cancan, “Faturayı bir gün geç ödedim diye elektriğimi kesmişler. Sonra da açma, kapama bedeli olarak 30 TL alıyorlar. Bir şarteli indirip kaldırmak için 30 TL alıyorlar. Bu vergiler haraçtan, yolsuzluktan başka bir şey değildir. Bu konuda şikayetçiyiz; fakat burası TEDAŞ müdürlüğü olmasına rağmen muhatap bulamıyoruz” dedi.
‘Çocuklarımın okul masrafını karşılayamıyorum’
Bir lokantada bin 200 TL karşılığında çalışan Abdullah İşnal ise evine her ay en az 150 TL elektrik faturası geldiğini söyledi. Faturayı ödeyemediği yılda bir kaç kez elektriklerinin kesildiğini belirten İşnal, şöyle devam etti: “Eskiden bir kişi çalışır 4 aileye bakardı, şimdi bir kişi çalışıyor ama 4 kişilik aileye dahi bakamıyor. Ben 20 yıldır sigortasız çalışıyorum. 7 çocuğum var ve 5 tanesi okula gidiyor. Onların okul masraflarını dahi karşılayamıyorum.”