Koronavirü salgınında vaka artışı devam ederken, bu yıl liseye başlayan öğrencilerin sayısı yüzde 50 arttı. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Deveci, “Salgına karşı tedbir alınmadığını okulları gezerek gördük” dedi
Koronavirüs (Kovid-19) salgınında tablo her geçen gün ağırlaşırken yaklaşık 1 milyon öğretmen 24 Ağustos tarihinde okullara döndü ve seminer dönemi olarak adlandırılan mesleki eğitim çalışmalarına başladı.
Mezopotamya Ajansı’ndan (Ma) Emrullah Acar’a konuşan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci’ye göre, yüz yüze eğitimin 21 Eylül’e kadar yapılmayacağı yönündeki karara karşın özel okulların gelir kaybı yaşamaması için karar esnetildi.
Deveci, “Özel okul sahipleri talep etti, iktidar yerine getirdi” dedi.
‘Eşitsizlik artarak devam ediyor’
Yeni eğitim yılı ile ilgili bir muğlaklığın olduğunun altını çizen Deveci, veli ve öğretmenlerin tedirgin olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uzaktan eğitim süresince 8 milyon öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) EBA platformundan faydalanamadığı yönündeki açıklamaları anımsatan Deveci, “8 milyon öğrenciye neden eğitim hizmeti ulaştırılamadı” diye sordu ve uzaktan eğitime erişememe sayılarının daha fazla olduğunu ekledi.
Geçtiğimiz eğitim döneminden bu yana eğitimde iyileştirmelerin yapılmadığını söyleyen Deveci, öğrenciler arasında var olan eşitsizliğin sağınla birlikte daha fazla derinleştiğini vurguladı.
‘Olumsuzluklardan MEB sorumlu’
Öğretmenlerin görev tanımında olmamasına rağmen her gün öğrencilerin ateşini ölçeceğini belirten Deveci, olası olumsuzluklardan MEB’in sorumlu olacağını kaydetti. Deveci, okullarda birer sağlık görevlisinin bulunması gerektiği vurguladı.
Öğrenci sayısı yüzde 50 arttı
2012 yılında başlayan 12 yıllık zorunlu 4+4+4 eğitim sistemini ilk mezunlarını bu yıl vermesinden kaynaklı 9’uncu sınıfa başlayan öğrencilerin sayısında yüzde 50 artış yaşandığını ifade eden Deveci, dersliklerin “seyreltilmiş eğitim” için yetersiz olduğu söyledi.
Öğrenci velilerinin Veli-Der’i arayarak kaygılarını dile getirdiklerini de paylaşan Deveci, “Okulların hijyenik olmaması, yeterince hazırlık olmaması, doğal olarak endişeleniyorlar” dedi.
Velilerin “okullar açılsa bile ben bu şartlarda çocuğumu okula göndermem” dediğini belirten Deveci, alınması gereken önlemlere dair şunları söyledi: “Sınıflar çok kalabalık 40 kişilik sınıflardan, seyreltilmiş eğitimden söz ediliyor ancak bunun nasıl yapılacağı ile ilgili açık bir şey yok. Olması gereken eğitim elbette yüz yüze eğitim fakat temiz okullar, seyreltilmiş sınıflar, daha çok eğitim emekçisinin atanması gerekir. Her okulda bir sağlık çalışanının bulunması gerekiyor. Okula ulaşım ve kalabalık servislerle alakalı önlemler alınmalı. Temizlik malzemelerin eksiksiz olması ve temizlik emekçilerinin sayısının artırılması gerekiyor. Bunun için MEB’in ek bütçeye ihtiyacı var ama bu yönde bir açıklama yapılmadı, böyleye kaygılarımız bir kat daha artıyor.”
ANKARA