Yerlerine kayyum atandı, tutuklandılar. Geri adım atmadılar. Eşbaşkanlık sistemi için mesajları net: Vazgeçmedik sahadayız!
Yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemini ilk kez Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2014’te yerel seçimlerde uyguladı. Eşbaşkanlıkla ortaya konulan sistemle kadınlar karar mekanizmasında sözünü çoğaltırken, kamusal alanda da görünürlüğünü artırdı. Eşbaşkanlık uygulandığı ilk andan itibaren erkek egemen zihniyet tarafından hedef haline getirildi. Kadınların karar mekanizmasındaki yerini kabul etmeyen erkek egemen zihniyetle sürekli mücadele halinde olan kadınlar eşbaşkanlığın uygulandığı alanlarda varlıklarını direnişle ortaya koydular. İçerde erkek zihniyetiyle mücadele eden kadınlar dışarıda da devlet şiddetine karşı direndi. AKP-MHP iktidarı İlk olarak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve sonrasında atanan kayyumlarla eşbaşkanlığı hedef aldı. Kadın kazanımlarını hedef haline getiren iktidar, belediyelere atadığı kayyumlar ile kadın merkezlerini kapattı, Kadın Daire Başkanlığı’na ve Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne erkek görevliler atayarak işlevsizleştirdi.
Eşbaşkanlar yerlerine kayyum atanmış olmasına rağmen seçilmiş olmanın sorumluluğu ile halka hizmet etmeye devam ederken, tutuklama, gözaltı gibi baskılara rağmen eşbaşkanlık sisteminden de taviz vermeden mücadelelerini büyütüyorlar.
Kadın projeleri engellendi
Ergani Belediye Eşbaşkanı Meryem Yıldız, “Devlet eşbaşkanlığın tekçiliğe yönelik alternatif bir sistem olduğunu ve ekseninde kadın olduğunu biliyor. Neden kadınlardır? Kadınlar yıllardır mücadele veriyor. Siyasette de, kamusal alanda ve yaşamın her alanında biz varız. Eşbaşkanlık sistemi özellikle kadın eşbaşkanları alıp cezaevine göndermesi ve cezalar vermesinin nedeni toplumun öz değerleriyle buluşmasını engellemektir” dedi. Yıldız, Erganili kadınlar için birçok projelerinin olduğunu dile getirerek “Bunlardan biri de kadın müdürlüğü açmaktı. Açtık ve kadınlar geldiğinde bir muhatap buluyordu. Kadın parkı, kadın kütüphanesi, kadın fırını projelerimiz neredeyse bitmişti ama kayyımın gelmesiyle beraber tüm projeler engellendi. Kayyımın ardından kadınlarla buluştuğumuzda kayyım ve HDP belediyeleri arasındaki farkı çok açık gördüğünü fark ettik” diye konuştu.
Vazgeçmeyeceğiz
Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Semire Nergiz ise, eşbaşkanlık sisteminin dünya ve Kürt kadın mücadelesinin geldiği noktanın göstergesi olduğuna dikkat çekti. Nergiz, “Toplumsal cinsiyet rollerini dışlayan, kadını toplum içerisinde öne çıkaran ve içerisinde değişim ve dönüşümü barındıran bir sistemdir. Günümüzde maalesef eşbaşkanlık sistemi kriminalize edilmeye çalışılsa da bu sistemden vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Biz kadınlar dilimiz döndüğünce izah etmeye çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Eğer eşbaşkanlık sistemi ciddi anlamda anlaşılmaya çalışılsaydı nasıl bir alternatif olduğu görülecekti” dedi.
Eşit temsiliyet dedik
Varto Belediye Eşbaşkanı Ülkü Karaaslan, “İkinci kezdir kayyım atanıyor. İlkinde de sahayı bırakmayarak çalışmalarımıza devam etmiştik. Şimdi yine sahadayız. Eşitsizliğin olduğu bir dünyada aslında siz eşitliği ve eşit temsiliyeti getirip kadınları görünür hale getiriyorsunuz. Sistemin ördüğü bir yaşamı kabul etmeyince haliyle eşbaşkanlık hedef alınır. Varto’da eşbaşkanlık yaparken tutuklandım ve 8 ay Osmaniye Cezaevi’nde kaldım ve yeni tahliye oldum. Bunları anlatırken aslında başımıza gelecek her şeyin farkındaydık çünkü çok önemli bir yerden bakıp ve mücadelenizi veriyorsunuz” diyerek kadınların asla eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık çizgisinden vazgeçmeyeceğini belirtti.
Hayatın her alanındayız
Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak da, “Kadınların seçme ve seçilme hakkı elinden alınırken eşbaşkanlık sistemi ile siyasetin ve hayatın her alanında bulunuyoruz. Eşbaşkanlık sistemi kadın kazanımları arasında yer alırken şu anda dünyaya model olacak bir düzeye geldi. Bundan dolayıdır ki eşbaşkanlık her defasında hedef alınıyor. Kadınların karar mekanizmalarında yer alması istenmiyor” dedi.
Şehriban Aslan/Diyarbakır-Jin News