TTB, Van’dan gelen salgın haberlerine ilişkin bir açıklama yaparak, uzman bir heyet oluşturduklarını; ayrıca, koruyucu tıbbi malzeme ve ekipmanların bir an önce yeterli hala getirilmesi çağrısında bulundu
Van’da İran’dan giriş yapan 3 yurttaş, yüksek ateş görülmesi sebebiyle şüpheli olarak hastanede tedavi altına alındı. Dün Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan giriş yapan 3 kişiyle ilgini koronavirüs ile ilgili araştırma başlatıldığı öğrenildi. Hakkari’de ateşi yükselen bir çocuk ile annesi de Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. 5 kişinin tedavi altında tutulduğunu doğrulayan yetkililer, karantina durumunun olmadığını ve herhangi bir virüs tespiti ile alakalı konuşmanın erken olduğunu bildirdi.
Söz konusu 5 kişinin tedbir amaçlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne getirilerek intaniye bölümünde tedavi altına alındığı kaydedildi. Öte yandan İran ile irtibatlı sınır kapılarının hepsinde bugünden itibaren ateş ölçer sistemin devreye alınacağı kaydedildi.
Çin’de ortaya çıkan korona virüsü İran’da da ölümlere neden oldu. Van’da gözlem altında tutulan beş kişinin test sonuçları negatif çıkarken korona virüs tehdidi nedeniyle Türkiye-İran sınırı kapatıldı.
TTB’den açıklama
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Van’da karantina altına alınanların sonuçlarının negatif çıkmasının sevinçle karşılandığını ifade ederek, sürecin izlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla konunun uzmanlarından bir heyet oluşturdu. Öte yandan tabipler virüsün tanısına yönelik testlerin Hıfzısıhha Merkezi dışında üniversite hastanelerinin laboratuarlarında da çalışılabilmesine dönük düzenlemeler yapılmasını talep etti.
TTB tarafından yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığı ile yerel yönetimlerin işbirliği yapmasına vurgu yapılırken şunlar kaydedildi:
Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumların halkı hızlı, doğru ve tam olarak bilgilendirmesinin paniğe neden olabilecek spekülatif haberlerin ve yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçmek açısından kritik önemde olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Kişisel korunma önlemleri hakkında toplumun yaygın biçimde bilgilendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle de işbirliği yapmasının değerli olduğuna inanıyoruz.
Alandan edindiğimiz bilgiler sağlık kuruluşlarında koruyucu ekipman temininde sorunlar yaşandığını göstermektedir. Hekimler ve sağlık çalışanları enfekte olabilecek kişilerle temas açısından en yüksek risk grubunda olduklarından İran ile komşu illerden başlamak üzere sağlık kuruluşlarında koruyucu tıbbi malzeme ve ekipmanların stokları bir an önce yeterli hale getirilmelidir.
Türk Tabipleri Birliği bünyesinde sürecin izlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla konunun uzmanlarından bir heyet oluşturulmuştur.Gereksinim durumunda yardıma hazır olduğumuzu meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.