Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Talat Şanlı, gönderdiği 2020 yılı Ocak ayı hak ihlalleri raporunda özetle şöyle diyor: “Rabbena Hanedar, Taner Korkmaz, Murat Kaymaz’a gelen Halk Okulu dergisinin değişik sayıları -hakkında toplatma kararı olmamasına rağmen- içeriye verilmedi. Aynı şekilde Yürüyüş dergisinin kimi sayfaları içeriye alınmadı. Posta ile gelen dergilerin zarfları verilmediği için söz konusu yayınların ne zaman geldiği bilinemiyor. Günlük gazeteler, akşam saatlerinde veriliyor. Yeni Yaşam ve Yeni Asya gazeteleri, verilmesi yönünde İnfaz Hakimliği’nin kararı olmasına rağmen, söz konusu gazeteleri alamıyoruz. Ölüm Orucu’nda olan Mustafa Koçak ile dayanışma amacıyla yaptıkları 1 haftalık açlık grevi nedeniyle Mecit Şahinkaya, Taner Korkmaz, Rabbena Hanedar, Akil Nergüz ve Murat Kaymaz’a verilen 2 aylık ücretli işten yoksun bırakma cezası kesinleşti.
“Bu cezaevinde -10 saat olması gereken- sohbet hakkı haftada 3 saat olarak uygulanıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almamış olan Y. Kenan Dinçer, Murat Kaymaz, Akil Nergüz, Taner Korkmaz, Mecit Şahinkaya ve Talat Şanlı Aralık 2016’dan bu yana hücrelerde tutuluyorlar. Kalıcı şekilde Wernicke Korsakoff rahatsızlığı bulunan Yusuf Kenan Dinçer, hastalığında herhangi bir iyileşme olmamasına rağmen yıllardır hapishanede tutuluyor. Daha önce iki kez “hapishanede kalamaz” raporu almasına rağmen, son yapılan tetkiklerle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce “hapishanede kalabilir” raporu verildi.”
* * *
Adana-Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde bulunan Umut Gündüz Altun, 2020 yılı Ocak ayında yaşadıkları hak ihlallerini yazmış. Özetliyorum: “Hakkında toplatma kararı olan Yürüyüş dergilerine ve sol yayınların çoğuna el konuluyor. Hakkında toplatma kararı olmayan ve hatta başka cezaevlerinden gelen kitaplara da el konuluyor. Hücre tipi ring araçlarına binmeyi kabul etmeyenler hastaneye gidemiyor. Aynı türden iki cezanın art arda uygulanması yüzünden aylarca görüş yapamıyor ya da iletişim haklarından mahrum kalıyor. Sohbet hakkı sadece 2.5 saat olarak uygulanıyor. Mahpusların hücre değişikliği talepleri, yalanlarla engelleniyor. El işi malzemeleri artık verilmiyor. Merkezi yayında Halk TV ve Tele 1 kanallarının izlenmesi talebi kabul edilmiyor. Umut Gündüz Aydın, Fikret Kara, Fatih Özgür Aydın, Erdal Berk, Ramazan Anik, Cengizhan Pilaf’a verilen çeşitli disiplin cezalarının bir kısmı tebliğ edildi, bir kısmı ise infaz edildi.”
* * *
Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Veysel Şahin, 2020 yılı Ocak ayı hak ihlalleri raporunda şöyle diyor: “Mehmet Manas Doğanay, Musa Kurt, Caner Koç, Deniz Şah, Süleyman Matur, Emrah Yayla, Latif Mollaahmetoğlu, Veysel Şahin’e verilen çeşitli disiplin cezaları başlatıldı. Mektup ve fakslar geç gönderiliyor ya da verilmiyor. Hastane için revire ve hastaneye çıkma talepleri çoğu zaman geciktiriliyor. Bu yüzden tedaviler hastalıklar ilerledikten sonra başlatılabilmekte. Yapılan baskın aramalarda, şiir alıntıları, makaleler, adresler, mahkeme evrakları olan defterler, “incelenecek” denilerek alınıyor ve geri verilmiyor. Yaşar Yan, üç yıla yakın zamandır, tüm taleplere rağmen, tek başına tutuluyor ve arkadaşlarıyla yapabileceği sohbete çıkarılmıyor.
* * *
İzmir-Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Remzi Uçucu, kendisine gelen Halk Okulu, Yürüyüş ve İşçi Hareketi dergilerinin içeriye verilmemesi üzerine cezaevi idaresinin- yani Eğitim ya da Disiplin Kurulu’nun- bu yöndeki kararına itiraz etti. İzmir 1. İnfaz Hakimliği, idarenin dergilere el koyma kararının uygun olduğuna karar verdi. İnfaz Hakimliği’ne göre, söz konusu dergiler hakkında toplatma kararı olmasa da -Anayasa Mahkemesi’nin olumlu kararına rağmen- içeriye verilmemesini doğru bulmuş. Bir hakim, hem de tek başına “Ben Anayasa Mahkemesi falan takmam” mı demek istiyor acaba?
* * *
Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Mehmet Zeki Eşin, bir yıldır pek çok bürokratik gerekçeleri aşarak randevu üstüne randevu aldı. Her bir randevu arasında aylar olabiliyordu. Sonunda hiçbir randevusu sonuç vermiyordu. Kısacası tüm tedavi kağıt üstünde kalıyordu. Yani pratikte bir dişin çekilmesi veya dolgu yapılması için bir yıldır gidip-geldi ama tedavisi yapılamamış oldu.
* * *
G.Antep L Tipi Cezaevi’ndeki kadın mahpuslar odalarını ‘dikizleyen’ kameralarına karşı çıktıkları için haklarında verilen 1.5 yıl görüş ve hücre cezaları İnfaz Hakimliği’nce bozuldu. Şimdi bu durum halen mahpuslarla gardiyanlar arasında gerginliğe neden oluyor.
PORTRE:
Kemal KılıçKemal Kılıç, 1963 yılında Urfa’ya bağlı Külünce (Akyürek) köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Urfa’da tamamlayan Kemal, 1990 yılında Yeni Ülke gazetesi Urfa bürosunda gazeteciliğe başladı. 6 Haziran 1992’den itibaren de Özgür Gündem gazetesinin Urfa Temsilcisi olarak gazeteciliğe devam etti. Kemal, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi yönetim kurulu üyesiydi.
18 Şubat 1993 günü, saat 17:00 sıralarında, gazetenin Urfa merkezindeki bürosundan ayrılarak 17:30 civarında, Kuyubaşı’dan Urfa Akçale otobüsüne bindi. Urfa’dan itibaren Kemal’in bindiği otobüsü Renault marka bir otomobil takip ediyordu. Akçakale otobüsü Külünçe köyü yoluna gelmeden, otomobil otobüsü geçerek, köy yoluna saptı ve park edip farlarını söndürerek, Kemal’i beklemeye başladı.
Yakınlarda inşaatta gece bekçisi olan Ahmet Fidan’ın anlatımlarına göre, Kemal, saat 18:20 civarında otobüsten inerek köye doğru yürüdüğü sırada, park halindeki otomobilden üç kişi inerek, Kemal ile boğuşmaya başladı. Tetikçiler önce Kemal’i kaçırmak istedilerse de, Kemal’in direnmesi sonucu bu amaçlarına ulaşamadılar. Boğuşma seslerini duyan inşaat bekçisi Ahmet Fidan daha sonra iki el silah sesi duydu. Katiller geldikleri otomobille kaçtı.
Kemal öldürülmeden bir süre önce dönemin Urfa Valisi Ziyaettin Akbulut’a can güvenliğinin sağlanmasını isteyen bir dilekçe vermişti. Kemal’in öldürülmesinde kullanılan Çeska marka tabanca, 24 Aralık 1993 günü Diyarbakır’da yapılan bir Hizbullah operasyonunda ele geçirildi. Ancak Kemal Kılıç’ın katilleri halen ortaya çıkarılamadı.
MEKTUBU
GELENLER
Dilbirin Turgut – Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi
M. Zeki Deniz – Bolu F Tipi Cezaevi
M. Zeki Eşin – Bolu F Tipi Cezaevi
Güven Usta – Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi
Umut Gündüz Altun – Kürkçüler F Tipi Cezaevi
Talat Şanlı – Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi
Posta Kutusu: 253
Yenişehir
ANKARA
e-mail: aykol267@gmail.com