HDP Van İl Örgütü, Van Büyükşehir Belediyesi kayyum yönetiminin yaptığı usulsüzlüklerle ilgili hazırladıkları raporu açıkladı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kayyum politikalarına ve icraatlarına ilişkin parti binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı yaptı.
Uzun süredir tartışmalarla kentin gündeminden düşmeyen Van City Park AVM’nin durumuna ilişkin bilgi veren Avcı, yüzde 50’si Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan AVM’nin inşaat sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü söyledi. Avcı, “Hem mülki değeri hem de aylık kira geliri ile belediyeye büyük bir kaynak olan Park AVM binası, kayyumun yaptığı açıklamada görüldüğü gibi borç karşılığında SGK’ya devredildi” dedi.
2018 yılında Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şehrin belli caddelerinde otopark yapılması ve bunun işletilmesi için yetkinin bir yıllığına belediye bağlı Belvan şirketine verildiğini söyleyen Avcı, “Belvan meclisten aldığı bir yıllık süresi bitmesine rağmen şirketin işletme süresi bittikten sonra ihaleyi 2019 yılında yetkisi olmadığı hâlde aynı ihaleyi; ihale kanuna aykırı bir şekilde aynı şirkete peşkeş çekti” diye konuştu.
Mezarlıklar üzerinden 1.5 milyon TL’lik usulsüzlük
2015 yılında Van merkez ve ilçe mezarlıkları duvarları üzerinde demir çit korkulukları yapımı için ihale yapıldığını ve 2016 yılında kayyum atandıktan sonra ilgili şirketin yapması gereken işi hiç yapmadığı hâlde işi yapmış gibi göstererek yaklaşık 1.5 milyon TL paranın şirket sahipleri ile kurumun ilgili yetkilileri tarafından zimmete geçirildiğini söyleyen Avcı, yine 2018 yılında kar temizleme çalışmalarında iş yapılmadığı halde iş yapılmış gibi gösterilerek firmalara para verildiğini belirtti.
‘194 kişi usulsüz işe alındı’
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerinin kadroya geçiş işlemleri sırasında AKP İl yönetiminin yakınlarının içinde bulunduğu 194 kişinin usulsüz bir şekilde işe alındığını ifade eden Avcı, liyakatten uzak ve usulsüz bir şekilde alınan 194 kişinin önceki kayyum döneminde işine son verilen 306 emekçinin yerine alındığını söyledi.
‘AVM ucubeye dönüştürüldü’
2010 yılında dönemin belediye eşbaşkanı Bekir Kaya tarafından kentin otopark ihtiyacını gidermek üzere tasarlanan katlı otopark projesi için 4 milyon TL değerinde bir ihale yapıldığını belirten Avcı, “Katlı otopark binası kullanıma hazır hale getirildi ancak hemen sonrasında kayyum atandı. Kayyum sürecinde katlı otopark AVM’ye dönüştürülmek üzere yaklaşık 14 milyon TL’ye ihale edildi. AVM için hem AVM yönetmeliğine aykırı olan hem de mühendislik bilgisinden de yoksun bu bina ucube bir hale getirildi” dedi.
Kültür merkezi depo yapıldı
2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Nuda Kültür Merkezi 2016 yılına kadar kapsamlı bir faaliyet alanı ile uluslararası düzeyde büyük etkinliklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Avcı, “Kayyum atandıktan sonra içi tamamen boşaltılarak ve atıl duruma getirilen Nuda Kültür Merkezi milyonlarca TL para ile alınan Türk bayrakları için bir depodan öteye geçmedi” dedi.
Kiralanan binek araç Trabzon’a gönderildi
Kayyum sürecinde 196 adet binek aracın kiralandığını, bu araçlardan 36’sının bütün giderlerinin belediye tarafından karşılandığı halde yıllık olarak emniyet, jandarma, milli eğitim, valilik gibi kurumların hizmetine verildiğini söyleyen Avcı, “Hatta bu araçlardan biri seçim sürecinde Trabzon belediye başkanı adayının hizmeti için Trabzon’a gönderilmişti. Kayyum süreci boyunca haftalık 32 tonluk 4 tanker akaryakıt tüketimi yapılırken biz göreve geldiğimizde gerçek ihtiyacı tespit ettikten sonra bu tüketimi yüzde 50 oranında düşürerek haftalık 2-2.5 tankere düşürdük. Gerçek araç ihtiyacını da tespit ederek ihtiyaç fazlası olan 35 aracın kiralama sözleşmesini iptal ettik. 4 aylık süre içinde sadece bu iki kalem giderinde yaptığımız tasarruf yaklaşık 7 milyon TL civarındaydı” bilgilerini verdi.
Kaynak: ETHA