Sevil Rojbin Çetin’in ev baskınında köpekli işkence görmesine ilişkin hak örgütleri polisler hakkında soruşturma açılmasını istedi. Valilik ise yaptığı açıklama ile ‘kademeli oranda zor kullanma’ dedi
Diyarbakır’da bulunan 11 hak örgütü, Mardin’den yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle 26 Haziran akşamı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’in, polislerin köpekli saldırısı ve fiziki saldırısına maruz kalmasına ilişkin ortak tepki gösterdi.
Çetin’in İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’nin yıldönümü ve 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde işkence görmüş olmasına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye’nin de taraf olduğu bu sözleşme, insan onur ve değerlerini korumak için işkenceyi mutlak anlamda yasaklar. Bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Dolayısıyla hiçbir koşulda istisnası olamaz. Türkiye İşkenceye Karşı Sözleşme’yi 1988 yılında kabul etmiş, Anayasa ve Ceza Kanunu’nda işkenceyi yasaklamıştır ve işkenceye ‘sıfır tolerans’ taahhüdünde bulunmuştur. Ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın baskı ve kontrole dayalı yönetme biçimiyle, günümüzde tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir. Aynı zamanda kadına yönelik şiddetle mücadele pratiğine bakıldığı zaman da Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yerinde saydığı, kadınlar başta olmak üzere muhalif tüm kesimleri hedef haline getirdiği bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda bölgemizde kadın aktivistlerine yönelik ciddi bir baskı, özel bir politika söz konusudur. Bu baskılar aynı zamanda kadın ve kadın hakları mücadelesine yöneliktir
Derin ruhsal travmalar yaratabilecek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin’in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir.
Açıklama imzası bulunan kurumların isimleri şöyle:
“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Tabip Odası Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, Rosa Kadın Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mezopotamya Psikologları, Kadının Dayanışma Hali, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi.”
Valilikten açıklama: Kademeli oranda zor kullanma
Rojbin Çelik’in işkence ile gözaltına alınmasına ilişkin Diyarbakır Valiliği’nden açıklama geldi. Açıklamada işkence olamadığı kademeli olarak zor kullanılma olduğu söylendi.
Valiliğin açıklaması şöyle:
“26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir.”
HABER MERKEZİ