Agirî’de yönetici olmaya hak kazanan Eğitim Sen üyeleri, Valinin ‘uygun’ görmemesinden ötürü atanmadı, kentte 4 kontenjan boş kaldı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında yönetici olmaya hak kazanmış üyelerinin valiliklerce engellendiğini açıkladı. 1 Ağustos’ta yapılan açıklamada, birçok ilde yönetici adaylarının sınavlardan yüksek puan almasına rağmen mülakatta düşük puan verilerek elendiği belirtildi.
4 kontenjan boş bırakıldı
Agirî’de(Ağrı) de sınavlarda yüksek puan alan Eğitim Sen üyelerinin atamalarının yapılmadığı öğrenildi. Kentte yönetici atamaları için 12 kontenjan açıldı. Eğitim Sen üyesi 4 eğitimci, sınavlardan yüksek puan alarak yönetici olmaya hak kazandı ancak 4 eğitimcinin de ataması yapılmadı. Diğer sendikalardan 8 kişinin ataması yapılırken, 4 kontenjan ise boş bırakıldı. Eğitim Sen, bunun üzerine konuyu Eğitim Bakanlığı’na taşıdı.
Vali böle ‘uygun’ görmüş!
Eğitim Sen Agirî Şube Başkanı İlhan Levent, bakanlığın puan sıralamasına göre listeyi valiliğe gönderdik yanıtını verdiğini belirterek, “Vali de ‘Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği listeyi kabul etmiyorum’ diyerek bazıların isimlerinin üstünü çizdiğini belirtti. Bakanlık, yapılanların hukuksuz olduğunu ve hak kazananlara verilmesi gerektiğini valiliğe iletti. Konu ile ilgili vali ile bir görüşme talebinde bulunduk, ama şuana kadar bize bir geri dönüş yapılmadı. Eğitim Sen Genel Başkanlığı üzerinden valilikle telefon görüşmesi yapıldı. Vali, ‘Ben böyle uygun gördüm varsa bir şey hukuku alarak hakkınızı ararsınız’ cevabı verdi” dedi.
‘Amaç sendika örgütlemesi önlemek‘
Sınavda en yüksek puanı alıp ataması yapılmayan yöneticilerin Eğitim Sen’e üye olduklarını belirten Levent şu ifadeleri kullandı:
“Emekçiler artık haklarını savunan gerçek sendikaları tercih ediyor. Bu anlamda son dönemde Agirî’de Eğitim Sen’e üye olma yönelimi yüzde 500 arttı. Amaç sendika örgütlemesi önlemektir. Bu durum, ‘Eğer o sendikaya üye olursanız idareci ve görevlendirmeniz yapılmazsınız’ tehdididir. Liyakatten bahsediyoruz, mülakatlar yapılıyor, ancak bu mülakatlarda idarelere ve kurumlara kendi yandaşlarını alma yönünde kullanıyorlar. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen halen güvenlik soruşturmaları yapılıyor ve bu hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Amaç tek tipleştirme, farklılıkları yok etme, kendisinden olmayanı sindirme, kendi dünya görüşüne uygun bir yönetim ve bürokrasiyi de bu yönde doldurmaktır. Agirî’de eğitimin bu kadar dipte olmasının nedenlerinden biri de bu politikalardır. Bunun nedeni liyakatin olmamasıdır. Liyakat olmadan bu ilde eğitim ilerleyemez.”
‘Mücadeleci bir sendikayı karşılarında görmek istemiyorlar’
Yaşananların okul işleyişlerini de engellediğini söyleyen Levent, “Önümüzdeki ay okullar açılacak ve hazırlık yapılması gerekiyordu, ancak bu sekteye uğruyor. Arkadaşlarımızın kazandığı halde atanmadığı yerlere görevlendirme ile başkaları atanacak. Hiçbir zaman baskılara boyun eğmedik. Her zaman laik, demokratik, eşit ve anadilde eğitimi savunan bir mücadele geleneğine sahibiz. Böylesi mücadeleci bir sendikayı karşılarında görmek istemiyorlar. Her zaman kendilerine biat eden sendikaları ve kamu emekçileri istiyorlar. Kısacası biat kültürü geliştirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Haber: Mehmet Güleş\MA