Sağlık politikalarının gözden geçirilmemesi durumunda vaka sayısının artmaya devam edeceğini belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, verilerin de bakanlık tarafından paylaşılmadığını vurguladı
Koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Bulaşma hızı çok yüksek olan Omicron varyantının görülmesiyle birlikte vaka sayısı katlandı. Sağlık Bakanlığı’nın 21 Ocak verilerine göre, 24 saat içerisinde 72 bin 555 vaka tespit edildi ve 181 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Vaka sayısında artışın yaşandığı kentlerden birisi de Diyarbakır.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığına işaret ederek, “Omicron’un kuluçka süresinin bir buçuk 3 gün olduğu biliyoruz” dedi. Omicron’un, görüldüğü ülkelerde hakim bir varyant haline geldiğini aktaran Turan, Türkiye’de sağlıklı verilere ulaşamadıkları için son verileri bilmediklerini kaydetti.
Veriler paylaşılmıyor
Diyarbakır’daki son duruma değinen Turan, kentte aşılamanın istenilen seviyede olmadığını ve ikinci doz aşı olanların sayısının yüzde 60’larda olduğunu söyledi. Turan, “Şu an için bu hastalıkla mücadelede elimizde olan tek koz aşı. Diyarbakır’da vakalarda bir ay öncesine göre bir artış görülüyor. Omicron şüpheli vakalar var ama şuan kaç kişide bu varyant var onu bilmiyoruz. Çünkü veriler bizimle paylaşılmıyor. Önümüzdeki süreçlerde de gerekli tedbirler ve önlemler alınmazsa daha da artış yaşayabileceğini öngörüyoruz” dedi.
Aşı kampanyası
Omicron varyantının şuan 100’den fazla ülkede görüldüğünü ve 2 ay içerisinde çok hızlı yayıldığına dikkati çeken Turan, “Diyarbakır’da da bu artışı görebiliriz. Bu sebeple daha ciddi önlemler alınmalı. Birinci basamağı güçlendirerek başlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik veren bir sağlık politikası olmalı, tedaviyi önceleyen bir sağlık politikası değil. Bu sebeple güçlü bir aşı programı yapılmalı. Aşılarla ilgili daha bilgilendirici açıklamalar yapılmalı. Toplumsal bir bağışıklık sağlanması gerekiyor” önerilerinde bulundu.
‘Sağlık sistemi çökmüş’
Vaka sayısındaki artışla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükünün de ağırlaştığını anlatan Turan, sağlıkçıların tükenme noktasında geldiğini vurguladı. Turan, şöyle devam etti: “Sağlık sistemi çökmüş ve ne yazık ki bu halkın sağlığını da tehlikeye atıyor. Kamu hastanelerinde nitelikli bir sağlık hizmeti sunulamıyor. Çünkü yeterli bir sağlık personeli sayısı yok. Bu da sağlık emekçilerini daha da zorluyor. Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiğimiz randevunun üzerinden 440 gün geçti ama bir cevap verilmedi. Biz de bu kapsamda bir mücadele programı başlattık. Verdiğimiz mücadele sonrası bir yasal düzenleme olacağı söylenmişti ancak bu yasal düzenleme de geri çekildi. Sadece hekimler için de değil tüm sağlık emekçileri için bu mücadeleyi veriyoruz.”
DİYARBAKIR