InfluenceMap adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmasına göre, küresel ısınmaya karşı mücadelede uluslararası finans kuruluşlarının sadece çok küçük bir kısmı vaatlerini yerine getiriyor
İngiltere merkezli InfluenceMap adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmasına göre, küresel ısınmaya karşı mücadelede uluslararası finans kuruluşlarının sadece çok küçük bir kısmı vaatlerini yerine getiriyor. Araştırmaya göre, 2015’te imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması’nda öngörülen ve finans sektörünün ‘sürdürülebilir’ ve ‘yeşil’ enerjiye dayalı ekonomik kalkınmayı desteklemesi yönündeki hedefi finans kuruluşlarınca yerine getirilmiyor. Araştırmada, büyük finans kuruluşlarının sadece yüzde 5’i bu konuda vaat ettikleri biçimde işlerken, büyük çoğunluğu halen fosil enerjilere dayalı projeleri finanse ediyor. InfluenceMap’a göre, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen yeşil enerji finansmanına dair düzenleme, açıkça ihlal ediliyor.
En fazla 2 derece ile sınırlandırma
63 uluslararası finans grubunun incelendiği araştırmaya göre, BNP Paribas veya BPCE gibi finans kuruluşları ile Aviva adlı sigorta şirketi bu konuda çaba gösteren nadir örnekler. Diğer büyük finans kuruluşlarının çoğunun küresel ısınmanın sınırlandırılması amacıyla vaatlerde bulunuyorlar ancak bunları hayata geçirme ve AB’nin düzenlemelerine uyarlamada ayak diretiyorlar. 2015’te Paris’teki COP21 iklim zirvesinde kabul edilen anlaşma, Nisan 2016’da imzaya açılmıştı. Anlaşma, küresel ısınmanın 19. yüzyıl düzeyine oranla en fazla 2 derece ile sınırlandırılmasını ve bu amaçla sera etkili gaz salınımlarının azaltılmasını öngörüyor. Anlaşma ile ayrıca iklimsel dönüşümden ekonomik olarak etkilenecek yoksul ülkelere yıllık 100 milyar dolar yardım yapılması da kararlaştırılmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ