Dünyanın en büyük ekonomisine sahip gelişmiş yedi ülkenin Kanada’daki zirvesinde anlaşma son anda sağlandı. Ancak daha imzalar kurumadan ABD Başkanı’ndan gelen bir tweet her şeyi havada bıraktı
Gelişmiş yedi ülkeden oluşan G-7 Grubu’nun Kanada’nın Charlevoix bölgesinde düzenlediği Liderler Zirvesi, sona erdi. ABD Başkanı Trump’ın alüminyum ve çelik ürünlerine getirdiği ek vergiler nedeniyle gergin başlayan zirve, anlaşmazlıkları gideremeden sona erdi. Bu yüzden ortak bildirge yayınlanması sorunu yaşandı.
Ortak bildirge, ev sahibi Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun girişimleri sonucu son anda yazılabildi.
G-7 Dönem Başkanı da olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, zirvenin kapanışı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında buna vurgu yaptı. Kanada heyetinin son dakika lobicilik çabaları sonrası, tüm liderlerin ortak bir zirve tebliğini kabul ettiklerini söyledi. Başbakan Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ticaret hakkındaki gelişmelere dair duruşuna rağmen, iki günlük zirvenin sonunda büyük bir başarı yakaladıklarını vurgulaması dikkat çekti.
ABD ve Japonya imza atmadı
Trudeau, temiz okyanusları teşvik etmek ve yoksul ülkelerdeki kız çocukları için eğitime daha iyi erişim sağlamak amacıyla sağlam taahhütlere işaret ederek, liderlerin yalnızca beşinin buna taahhüt verdiğini, ABD ve Japonya’nın ise bu hususu, imza atmadan kabul ettiklerini söyledi.
Gümrük tarife savaşı sürecek
Kanada Başbakanı Trudeau, ABD ile aralarındaki gümrük tarifeleri konusunda daha önce söylediklerinin aynen geçerli olduğunu yineleyerek, “Biz Amerikalı işçiler zarar görsün demiyoruz ama Kanada da zarar görmesin” diye konuştu.
Bildiri çok geç çıktı
Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun, zirveye katılan tüm liderlerin kabul ettiklerini söylediği ortak bildiri, geç saatlerde yayımlandı. Bildiride, herkesi kapsayan büyümeye yatırım yapılmasının benimsendiği, gelecekte etkili olacak iş ve meslek alanlarına hazırlık yapılacağı, cinsiyet eşitliğinin ve kadınların güçlendirilmesinin geliştirilmesine katkı verileceği duyuruldu. Daha huzurlu, barış dolu ve güvenli bir dünya inşa etmek için işbirliği vurgulanan bildiride, iklim değişikliği ve temiz enerji konularında birlikte çalışma kararı alındığı açıklandı. Bildirinin sonunda, G-7 Dönem Başkanlığının 2019 yılı için Fransa’ya geçtiği ve 45. G-7 Liderler Zirvesi’nin bu ülkede yapılacağı belirtildi.
Protestolar sürüyor
Öte yandan G-7 karşıtı grupların, Quebec City kentindeki protesto gösterileri ise zirve bitmesine rağmen devam etti.
Kim ve Trump Singapur’da
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, ABD Başkanı Donald Trump’la gerçekleştireceği görüşme için Singapur’a gitti. Tarihi zirve, Salı günü tatil beldesi Sentosa Adası’nda gerçekleştirilecek. Görüşmede ilk kez, Kuzey Kore’nin bir lideri bir ABD Başkanı’yla yan yana gelecek. Kanada’daki tartışmalı G-7 zirvesinin hemen ardından yola çıkan ABD lideri de Singapur’a geç saatlerde ulaştı.
Washington, görüşmenin Kim’in nükleer silahlanma projesini sonlandıracağı bir sürecin başlangıcı olması beklentisini taşıyor. İki lider son 18 ay içinde inişli çıkışlı bir ilişki sergiledi. Karşılıklı açıklamalarda hakaretler edildi hatta savaş tehditlerinde bulunuldu. Liderlerin ikisi de zirveden önce Singapur Başbakanı Lee Hsien’le bir araya gelecek.
Kim Jong Un 21 Nisan’da, ABD Başkanı Trump ile planlanan görüşmesi nedeniyle ülkesinin füze programını askıya aldığını ve bir nükleer tesisi kapatacağını açıklamıştı. Kim 27 Nisan’da ise, yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore’ye ayak basmış Güney Kore lideri Moon Jae-in ile görüşmüştü.
DIŞ HABERLER