Kapıkule-Halkalı seferini yapan trenin, 8 Temmuz günü Çorlu yakınlarında 5 vagonunun raydan çıkarak devrilmesi sonucu yaşanan faciadaki ihmal zinciri gündemdeki yerini koruyor. 24 kişinin hayatını kaybettiği, 318 kişinin de yaralandığı olayın hemen ardından inceleme amacıyla kaza yerine giden Toplumcu Mühendis ve Mimarlar Meclisi (TMMM) raporunu hazırladı. TMMM raporunu önümüzdeki günlerde açıklayacak. Meclis üyesi Emre Gelir, incelemelerine ilişkin MA’dan Bilal Seçkin’e konuştu.
‘Uzmanlar dikkate alınmadı’
Bu facia yaşanmadan önce meslek odaları ve kamusal kurumların uyarı niteliğinde raporlar hazırladığını, bazı milletvekillerinin de demiryollarının durumuna ilişkin soru önergesi verdiğini aktaran Gelir, “Sirkeci- Uzunköprü-Halkalı dediğimiz o tren hattı üzerindeki bakım yetersizlikleri, alt yapı sorunları gibi konular bir çok kişinin bildiği şeylerdi. Bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünen uzmanlar, konuya dair çalışmalar yapmışlardı ama çalışma ve raporları dikkate alınmadı’’ vurgusu yaptı.
‘Raylarda kot farkı vardı’
Yaptıkları çalışmalarda belirledikleri sorunları sıralayan Gelir, şunları söyledi: “Alt yapı çalışmalarının yetersizliği ve demiryollarının bakımsızlığından dolayı facianın gerçekleştiği yerde bir kot farkı var. Bu kot farkının altında bulunan menfezlerin kesit alanının yeterli olması gerekiyor. Yine rayların altındaki malzemelerin sağlam, kaliteli, hat üzerinden geçecek yolcu ya da yük vagonunun bunları taşıyabilir vaziyete olması gerekiyor. Dolayısıyla menfezden taşan su travestleri komple boşaltıp bir problem yaratıyor ve yükü taşıyamıyor. Bunun sonucunda bir facia oluşmuş oluyor. Türkiye’nin bir çok demiryolu hattında aynı sıkıntı söz konusudur.’’
‘Devlet denetim yapmıyor’
Yetkililerin kazayı yağmur sularıyla açıklamasının doğru olmadığının altını çizen Gelir, “Demiryollarını kontrol eden görevlilerin olmamasında kazadaki ihmallerden biri. Cumhuriyetin kuruluşundan demiryolu hattı üzerinde sürekli gezen, kontrol eden, gözlem yapan bekçiler vardı. Ama devlet daha sonra denetim ve kontrol mekanizmalarını, bakım işlerini özelleştirmeye açtı. Bu anlamda birinci neden sürekli bir kontrol mekanizması ortadan kalkmış oldu. Raporumuzda bu önemli husustan da bahsettik. Devlet Demir Yolları’nın 11 Haziran tarihinde tren yolundaki bakımın yapılması için çıkılan ihalenin 21 Haziran 2018’de iptal edilmesi de raporumuzda mevcut. İhalenin iptal edilme gerekçesinde ödenek yetersizliğinden kaynaklı olduğu yazılıyor. Yaşanan facia teknik birtakım sorunları içermektedir. Bu net olarak ortadadır. Ama bunun altında yatan esas sebep de şu: Devletin bir bütün olarak denetim, denetleme, bakım modernizasyon gibi çalışmaları kendisi yapmaması. Bizzat devletin bu denetlemeleri yapması gerekir. 1980’li yıllardan beri böyle olmadığı için de Türkiye’de maalesef bu tür acı durumlarla karşılaşabiliyor’’ dedi.
Seferler başladı
Öte yandan kaza sonrası demir yolunun bozulan bölümü tamir edilerek seferlere yeniden başlatıldı. Kaza sonrası kopan ray ve bozulan traversler TCDD yol bakım ekiplerince tamir edildi. Tamamlanan tamir işlemi sonrası ilk sefer önceki akşam Halkalı’dan başladı. Kazanın yaşandığı ve tamir edilen bölgede yavaş seyreden tren, bir süre sonra normal hızına ulaştı. Devrilen vagonların kaldırılması için çalışmalar sürüyor.
TEKİRDAĞ