ÖHD Urfa Şubesi, Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi ile Siverek T Tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı hazırladıkları raporu açıkladı, keyfilik arttı, haklar askıda
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi ile Siverek T Tipi cezaevlerindeki hak ihallerine dair hazırladıkları raporu dernek binasında açıkladı. Gurup adına çaklamay yapan ÖHD Urfa Şubesi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ayşe Şehriban Demirel, raporlarınıın son 3 ayı kapsadığını belirterek, birçok tutuklu ile yapılan görüşmeleri kapsadığını söyledi. Tutukluların iletişim olanaklarından yoksun bırakıldığını belirten Demirel, Urfa 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara kitap, mektup, dergi ve gazetelerin verilmediğini belirtti.
Korona yasaklara bahane edildi
“Cezaevlerinde son yapılan düzenleme ile telefon görüş haklarının görüntülü olarak kullanılmaya başlandığını ancak siyasi koğuşta bulunan mahpuslar olarak idare tarafından bu hakkın kullanılmasının engellendiğini, telefon görüş hakkının adli mahpuslara göre dakikasının da az olduğu” belirtilen raporda, tutukluların sağlık haklarının ellerinden alındığı, su ve elektrik sorunları olduğuna vurgu yapıldı.
Korona salgını gerekçesiyle birçok sosyal hakkın tutukluların elinden alındığına vurgu yapılan rapor açıklamasında, “Cezaevi idaresince gözlem kurulu oluşturularak mahkumların baskı altına alındığı, cezai müeyyide olarak sürgünler gerçekleştirildiği aktarılmıştır” denildi.
Tutuklulara X-Ray cihazı dayatması
“Cezaevi idaresince haftalık keyfi aramalar yapıldığı, aramalarda keyfi el koymalar yapıldığı, aynı şekilde açık görüş süresinde sınırlamalara gidildiği, açık görüş sırasında idari personeli izin almaksızın görüş alanına girdiği, görüş sırasında psikolojik baskı uygulandığı idarenin bunu kronik hale getirdiğini aktarmışlardır” denilen rapor için Urfa 2 Nolu T Tipi’nd keyfi olarak haftada 2-3 defa koğuşlarda aramalar yapıldığı belirtildi.
Tutuklulara avukat dönüşlerinde X-Ray cihazı dayatıldığı belirtilen raporda, telefon görüş hakkının siyasi koğuşlarda haftada 10 dakika, adli tutuklularda 30 dakika görüşme yapabildiğini, bu şekliyle idarenin ayrımcılık yaptığı belirtildi.
Kadınlar kişisel hijyen ürünlerine ulaşamıyor
Kadınların yaşadıkları sorunların özgünlüğüne vurgu yapılan raporda, “Görüşme yapılan kadın mahpusların özgün yaşadıkları sorunlar ise; genel olarak kadınların sık yaşadığı sorun, kişisel eşyalara ulaşma noktasında özel günlerinde kullanmak için ped, şampuan vs. ile ilgili sıklıkla sorun yaşadıklarını, cezaevi idaresince ihtiyaçlarının karşılanmadığını, kantinde satılan her şeyin çok pahalı olduğu, cezaevinde genel olarak ekonomik koşuları açısından zorlandıklarını aktarmışlarıdır” denildi.
CPT’ye çağrı
Raporun sonuç bölümüne dair ise avukatlar yaşan hak ihlallerine son verilmesi çağrısı yaparak, “Kapalı ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlallerine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini (CPT), Adalet Bakanlığını ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu göreve davet ediyoruz” dedi.
URFA