Urfa’da 2 bin kişinin geçim kaynağı olan Kuyumcular Çarşısı, tarihi yapıların siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılacak. Çarşı esnafı, ‘122 esnaf nereye taşınacak? Bize bir yer tahsis etsinler’ dedi
Urfa’nın Eyyubiye ilçesine bağlı Haşimiye Meydanı’na 1989 yılında dönemin Refah Partisi (RP) Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik tarafından inşa edilen Özdiker Kuyumcular Çarşısı, yanı başındaki tarihi Gümrük Hanı ile Aşağı Çarşı’nın siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılacak. 6 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çarşıya ilişkin “acele kamulaştırma” kararı alındı. Kamulaştırma yetkisi ise Urfa Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.
Yakın zaman içerisinde başlanacak yıkım çalışmaları ile tarihi Gümrük Hanı, Aşağı Çarşı, Arasa Hamamı ve bölgedeki diğer tarihi yapıların gün yüzüne çıkartılması planlanıyor.
İçerisinde 122 iş yerinin bulunduğu Kuyumcular Çarşısı esnafı ise endişeli. Bu endişelerinin nedeni de kendilerine henüz yer tahsis edilmemiş olması.
2 bin kişinin geçim kaynağı
Çarşıda 15 yıldır çay ocağı işleten Fikret Yükakın, yıkılmak istenen çarşının yaklaşık 2 bin kişinin geçim kaynağı olduğunu dile getirdi.
Esnaf olarak mağdur olmak istemediklerini söyleyen Yükakın, “Tamam yıkılma kararına bir şey demiyoruz ama burası yıkıldığında gideceğimiz bir yer yok. Açıkça ekmek teknemizi yıkıyorlar. Buradan geçimini yapan insanlar nereye gidecek, ne yapacak? Pandemidir, ekonomik krizdir, işsizliktir bu süreçte insanlar ne yapacak? Zaten uzun süredir ekonomik bir sorun yaşıyoruz, mağduruz. 4 çocuğum var, kiracıyım. Kışın ne yapacağım? Bize bir çözüm bulsunlar. Ekmek teknemizi başımıza yıkmasınalar” dedi.
‘Bizi açlığa terk ediyorlar’
Yurt içi ve yırt dışına tekstil ürünleri pazarlayan çarşı esnaflarından Halil Üçeş ise, pandemi ve ekonomik krizden kaynaklı zor günler geçirirken iş yerlerinin yıkılması ile mağduriyetlerinin artacağını ifade etti.
Çarşıya dair yıkım kararı alınmasına rağmen henüz kendilerine yer tahsis edilmediğini belirten Üçeş, konuya ilişkin muhatap da bulamadıklarını ifade etti. Üçeş, karşı karşıya bulundukları durumu “Bu şekilde bizi açlığa terk ediyorlar. Bize bir yer tahsis edin. Zincirleme bir ekonomik kriz yaşayacağız. Esnafı düşünsünler” sözleriyle dile getirdi.
‘Burası yıkıldığında ne yapacağız?’
Çarşıda 1997 yılından bu yana esnaflık yapan Mustafa İsmet Üçeş de, ekonomik kriz yaşamalarına rağmen çarşının yıkılmasına karşı olmadıklarını, sadece kendilerine yer tahsis edilmesini istediklerini kaydetti.
“Buradaki 122 esnaf nereye taşınacak? Bir yere taşımalılar ki yıkabilsinler” diyen Üçeş, esnaf olarak beklentilerini şöyle ifade etti: “Kimse bizimle konuşma tenezzülünde bulunmuyor. Depolarda istiflenmiş mallarımız var. Burası yıkıldığında bu malı ne yapacağız? Yer de temin edilmiyor. Bize bir yer tahsis etsinler.”
URFA