Vestel Fabrikası’nda salgının yayılmasına rağmen önlem alınmamasını protesto eden Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, üretimin durdurulması çağrısında bulundu
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, Manisa’da bulunan Vestel Fabrikası’nda salgının artması buna rağmen önlem alınmamasını Levent’te bulunan Zorlu Holding önünde protesto etti. “Çalışırken ölmek istemiyoruz. Vestel işçisi köle değildir” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Vestel işçisi köle değildir” ve “Çarklar dönüyor işçiler ölüyor” sloganları atıldı. Açıklamaya platform üyeleri, siyasi parti ve sendikaların yanı sıra birçok yurttaş katıldı.
Eksik önlemler de gevşetildi
Platform adına basın açıklamasını Deniz Bakır okudu. Salgının yayılması sonucunda binlerce işçinin bundan etkilendiğini ve yüzlerce işçinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Bakır, vakaların en yüksek olduğu dönemde bile işçilere ücretli izin hakkının tanınmayarak açlık ya da ölüm seçeneklerinin dayatıldığını söyledi. Devletin “normalleşme” sürecini başlattığını hatırlatan Bakır, “Virüsün iş yerlerinde, çalışma alanlarında 3 kat hızlı yayıldığı göz önüne alındığında, sürecin herhangi bir aşamasının normalleştiğini söylemek mümkün değil. Hatta normalleşme süreci ile birlikte işyerlerinde alınan eksik önlemler bile gevşetildi” dedi.
İşçiler açısından sürecin normalleşmediğini hatta kötüye gittiğinin altını çizen Bakır, Vestel fabrikasının bu gidişata bir örnek olduğunu dile getirdi. Bakır, “Onlarca arkadaşımız virüse yakalandı ve bildiğimiz kadarıyla en az 7 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti. Hatta yerel basından aldığımız haberlere göre 17 işçinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Kısaca söylemek gerekirse işçilerin hayatına, ürettikleri buzdolabı kadar bile değer verilmiyor” diye belirtti.
Talepler sıralandı
İşçilere dayatılan, “Ya açlık ya ölüm” söylemini kabul etmediklerini ve çalışırken ölmek istemediklerini belirten Bakır, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“*Vestel fabrikasında en az 15 gün süreyle üretime ara verilmelidir ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.
*Tüm işçilere test yapılmalıdır ve gerekli ise tedavi uygulanmalıdır.
*Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır.
*Yaygın tarama testi sadece Vestel fabrikasında değil sanayi bölgeleri ve işçilerin yoğun olduğu her alanda gerçekleştirilmelidir.
*Önlem almayarak işçilerin sağlığını tehlikeye atan tüm işyerlerine ve bunu destekleyen, teşvik eden kişi ve kurumlara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.”
HABER MERKEZİ