TMO pazartesi gününden itibaren nohut alacağını duyurdu. Tarım bakanı yaptığı açıklamada, 4.40 TL fiyat uygulayarak çiftçiyi rahatlatacaklarını ifade ederken, açıklanan fiyat; geçen yılki fiyatın yüzde 22 altında.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) pazartesi gününden itibaren nohut alımına başlayacağını açıkladı. Fakıbaba, desteklerle birlikte üreticinin eline ton başına 4 bin 40 lira geçeceğini belirtti. Fakıbaba’nın yaptığı yazılı açıklamada, “Ülkemizin bakliyat üretiminde önemli bir yeri olan nohut üretiminin bu sene geçen seneye oranla %17 artarak, 550 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Üretimdeki artıştan kaynaklı ortaya çıkacak piyasa fiyatlarındaki düşüşün, üreticilerimizi mağdur etmemesi için hükümet olarak TMO’nun nohut alımı yapmasına karar verdik” ifadeleri yer aldı.
Açıklanan fiyat aldatmaca
2017 yılında üreticiler, nohutu 3 lira 68 kuruştan başlayan fiyatla satışa başlamış ve ardından 4 lira 79 kuruşa kadar bir fiyata ürünlerini satabilmişlerdi. Fakıbaba’nın, “2018 yılı için nohut alım fiyatını ton başına 3 bin 250 TL olarak belirledik. Alım fiyatına ilaveten ton başına prim, mazot, gübre ve sertifikalı tohum desteği olarak verilen toplam 792 TL ile birlikte nohut üreticimizin eline ton başına 4 bin 40 TL geçecek” yönünde yaptığı açıklamanın, geçtiğimiz yılın fiyatından çok daha düşük olduğu anlaşıldı. 3 bin 250 TL olarak açıkladığı fiyata eklenen desteklerin ürüne verilen fiyatla hiçbir ilgisi yok. Geçen sene 3.68’den başlayan fiyatlara bu desteklerin ekli olmadığı biliniyor. Çiftçiler, geçen yıl 4 bin 79 TL’ye kadar çıkan nohut fiyatı yerine açıklanan 3 bin 250 TL fiyat arasındaki 829 kuruş aşağıda bir fiyatla karşı karşıyalar. Açıklamada, Çifti Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan üreticilerin tüm ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satabilecekleri ve ürün bedellerini 10 gün içerisinde alacakları belirtilirken, bu adımın nedeninin verilen düşük fiyat mı olduğu sorusu soruluyor.
Nohuta sıfır gümrük vergisi
2 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kuru fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranları sıfıra indirildi. Bu karar, tarıma ciddi bir darbe vururken, ithal ürünlere kapılar sonuna kadar açıldı. İthalatı teşvik eden hükümet, kendi üreticisi yerine tarım tekellerini desteklerken, bakliyat ithalatında rekor kırıldı. Toplam bakliyat ithalatı 571 bin ton, mercimek ithalatı 371 bin ton, nohut ithalatı ise 90 bin ton ile Türkiye tarihinin rekorunu kırdı. AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılında, 1.4 milyon hektar olan bakliyat ekim alanları; 2017 yılında 790 bin hektara düştü, yani yüzde 42 oranında daraldı. AKP iktidarı döneminde, toplam 4.1 milyon ton bakliyat ithal edildi. Enerji, maden vb. amaçlı imalatlara sınırsız destek veren hükümet, tarım üretimlerinde özellikle küçük çiftçileri üretim dışına atarken, aynı zamanda tarım arazileri hızla sanayi yatırımları ile işgal ediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ