Günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan konulardan biri empati. Ruh bilim terimi olan empati her insanda olması gereken bir özellik. İnsanlar dünyaya geldiği anlardan itibaren bazı önemli duygular ile donanmış halde doğar. Bu durum bazı araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. İyiliği ve kötülüğü içimizde nasıl barındırıyoruz? Paylaşımcı ve eşitlikçilik gibi olumlu özelliklerimiz, duyarsız ve saldırgan gibi olumsuz özelliklerimiz nasıl şekilleniyor. Aslında insan yaşam içerisinde dış etkenlerle birlikte şekilleniyor. Empati öğrenilen ve geliştirilmesi gereken temel insan görevi. Empatinin temeli olay ve olguları anlayıp çözüm bulmaktan geçiyor. Kökeni Fransızca olan empati kısaca bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durumu ve nasıl hissettiğini anlamak ve ona çözüm üretmek olarak tanımlanabilir.
Az ya da çok bir şekilde herkes empati yapma yeteneğine sahip. Sadece bu yeteneğin ne kadar kullanıldığı değişkenlik gösteriyor. Bebekler üzerinde yapılan araştırmalar da bu önermenin doğru olduğunu kanıtlıyor. Doğuştan empati yeteneğimizin yüksek olduğu öne sürülüyor. Ama yüksek olan empati yeteneği zamanla, kullanılmaya kullanılmaya kaybediliyor.
Empatinin ahlaki iyilik için bir güç ve erdemli davranışlar için bir motivasyon kaynağı olabiliyor. Empati her insanda farklılıklar gösterir. Örnek verecek olursak 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşanan acı ortaklaştırılırken ve insani seferberlik olması gerektiği gibi gerçek anlamda yaşanılan acıyı paylaşmıştır, mağduriyetin giderilmesi için dil, din, ırk gözetilmemiştir. Ancak 23 Ekim 2011 Van’da yaşanan depremde aynı seferberlik olmamış hatta acıyı paylaşmak yerine, yardım adı altından gönderilen kolilerden yaşanılan acıyı katlayacak ırkçılık çıkmıştı. Kolilerdeki hakaret sosyal medya üzerinden sürdürülmüştü. Yaşanan her iki benzer olayda empatinin farklılık gösterdiğini söylemek gerçekçi olur.
Faydası çok
Empati kurmak bencillikten kurtarıyor, duyarlı bir insan olmanızı, hayatınızı çok daha huzurlu ve mutlu biri olarak geçirmenizi sağlıyor. Sosyal ilişkilerinizde daha başarılı oluyor, vicdani huzur sağladığı gibi negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor. Başkalarını anlama yeteneğinizi geliştiriyor, kişinin ego, kibir gibi kötü duygulardan kurtulmasını ve kişilerin objektif olarak hareket etmesini sağlıyor, sosyal ilişkileri daha da kuvvetlendiriyor, hem kendinizin hem de karşınızdaki kişinin sorunlarıyla başa çıkmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca empati duygusal zekanın en önemli unsurlarından bir tanesidir. Duygusal zekayı geliştirmek için doğru bir şekilde empati kurabilmek elbette önemli. Bir düşünür duygusal zeka ile ruhsal zeka birlikte kullanılırsa daha faydalı olacağı konusunda uyarıyor.
İnsanlığın görevi dayanışma
Günlük hayatın içinde unuttuğumuz değerler ve dayanışma açısından empati son derece önemlidir. Buna en yakın örnek ise gazeteci Sabiha Temizkan. Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine başlayan annesi HDP Milletvekili Leyla Güven hakkında olumsuz söylemlere yanıt veren Sabiha Temizkan, “Annem için ‘ölsün’ diyenler keşke annenizin şefkatini anlamış olsaydınız. Bundan mahrum kalmış olamazsınız, ancak anlamamışsınızdır. Çünkü anlasanız o kelimeyi ağzınıza alamazdınız! Anne öyle bi şefkat öğretir ki birinin kötülüğünü aklınızdan bile geçiremezsiniz! #LeylaGüven” paylaşımı ile insanları empatiye davet etmiştir. İnsan kaç yaşında olursa olsun anne onun dünyasında bambaşka yerdedir. Anne ve çocuğun kavuşması için insanım diyen herkese görev düşüyor.