Dünya Çocuk İşliği Örgütü’nün verilerine göre dünyada 200 milyon çocuk işçi bulunuyor ve 120 milyon çocuk ise ağır işlerde çalışıyor
Çocuk işçiliği, dünyadaki en tehlikeli olgulardan biri ve önlenemez bir şekilde artıyor. Çocukların zorlu işlerde çalışmasının birçok nedeni bulunuyor. Çocuk işçilerin bir kısmı eğitimlerinden mahrum kalırken, kimileri çalıştıkları iş yerlerinde şiddete, hakarete ve iş kazalarında yaralanmalara maruz kalıyor. İşçi çocuklar arasında yer alan kız çocukları ise tüm bu zorlu süreçlerin yanında cinsel tacize maruz kalıyor.
Dünya Çocuk İşçiliği Örgütü’nün son verilerine göre dünyada 200 milyon çocuk çalışan var ve bu sayı her geçen yıl daha da artıyor. Aynı verilere göre yaklaşık 5 ile 17 yaş arasındaki 120 milyon çocuk, zorlu koşullarda çalışıyor. UNICEF’e göre, çocukların yüzde 70’i tarımda istihdam ediliyor ve bu iş çocuklara göre değil.
Yüzde 20’si hizmet yüzde 10’u sanayi
Dünyadaki çocuklarının yaklaşık yüzde 20’si hizmet sektöründe ve çoğu zaman hakarete maruz kalıyor. Çocukların yüzde 10’u sanayide yer alıyor. Bu çocuklar kimyasal madde kullanımı nedeniyle ağır sağlık sorunları yaşıyor.
Milyonlarca çocuk risk altında
Mısır’da yaklaşık 200 bin çocuk işçi var. Ürdün’de yaklaşık 60 bin, Çin gibi bir ülkede çocukların yüzde 20’si çalışıyor ve bu çocukların çoğunluğu fabrikalarda. Çocukların bir kısmı dünya çapında 50 milyar dolara varan gelire sahip tarlalarda çalışırken, Hindistan’da milyonlarca çocuk risk altında.
İran’da yüzde 40’ı tutuklu
İran’da 3-7 milyon çocuk var. Bunların yüzde 40’ı tutuklanmış, yüzde 16’sı işçi, yüzde 9’u fal bakıyor, yüzde 8’i ise çeşitli şeyler topluyor.
Çocuk işçiliğinde cinsiyetçilik
Rapora göre tüm işlerde kız ve erkek çocuklar var ve burada da cinsiyetçiliğe neden oluyor. Bu yüzden ev içi ücretsiz çalışan kız çocuklarına göre erkek çocuk işçiliği daha fazla.
UNICEF’in verileri şu şekilde:
*5-11 yaş arası çocuklara haftada 1 saat ekonomik ve 21 saat ise ücretsiz ev hizmeti yapıyorlar.
*12-14 yaş arası çocuklara haftada 14 saat ekonomik çalışma ve 21 saat ücretsiz ev hizmeti veriyor.
*Yaşları 15-17 arası olan çocuklar haftada 43 saat ekonomik anlamda çalışıyor.
Çocuk işçiliği nedeniyle çocukların sağlıkları, büyümeleri ve eğitimleri tehlikeye giriyor. UNICEF, 10-17 Haziran tarihleri arasında dünya çapında çocuk işçiliğine karşı uyarıda bulundu. Buna yüksek gelirli ülkelerde dahil.
Kaynak: NuJİNHA