Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyet’inin tanınması için yasa tasarısı çıkardı. Rusya Devlet Başkanı Putin’e çağrı yapıldı.
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusunda tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyet’inin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etti.
Duma Genel Kurulu’nda kurucusunun Vladimir Putin olduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin (Aralık 2001’de kuruldu) desteklediği, Komünist Parti’nin hazırladığı karar tasarısı 15 Şubat 2022 Salı günü oylamaya alındı.
Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyet’inin tanınması için yapılan oylamada 351 milletvekili “evet” oyu, 16 milletvekili ise “hayır” oyu verdi.
Tasarının, önce Rusya Dışişleri Bakanlığı’na gönderilerek istişare edilmesine yönelik önerge vardı. Bu önrege reddedildi.
Kabul edilen “bağımsızlık tanı” kararına göre, Donbass olarak adlandırılan bölgedeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyet’inin tanınması için “Rusya Devlet Başkanı Putin’e yapılacak çağrı” hızlı bir şekilde Kremlin’e gönderilecek.
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, yaptığı konuşmada, milletvekillerinin bu tanımanın, güvenlik garantilerinin sağlanması ve oradaki halkın dış tehlikelerden korunması için zemin oluşturacağına emin olduğunu ifade etti.
Komünist Partinin hazırladığı önerge ile Duma’ya taşınan ve Birleşik Rusya Partisinin desteklediği karar tasarısı dün gündeme alınmış, hızla Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler Komitesine sevk edilmişti.
Ukrayna’nın doğusunda 2014’te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı gruplar Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.
Rusya Parlamentosu Duma ve Federasyon Konseyi’nden oluşan iki kanatlı bir yapı. Duma’ya milletvekiilleri genel seçimle seçiliyor. Federasyon Konseyi’ne senatörler 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan geliyor. Her bir eyaletten 2’şer senatör seçiliyor. Biri senatörü eyalet yasama organı seçiyor, bir senatörü eyalet valisinin önerdiği isimler arasından yasama organı seçiyor.
Donetsk ve Lugansk’ta bağımsızlık kararları
Rusya’nın örtülü olarak silahlandırdığı milisler 2014’teki çatışmalar sırasında bağımsızlık ilan etti. 7 Mayıs 2014’te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 12 Mayıs 2014’te Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyeti Rusya’nın örtülü desteğiyle bağımsızlık ilan etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Nisan 2019’da Donetsk ve Lugansk sakinlerine Rus vatandaşlığı verilmesi sürecinin kolaylaştırılması yönünde kararname imzalamıştı. Ocak 2022’de Donbass bölgesinde Rusya vatandaşlığı verilenlerin sayısı 720 bin kişi olarak açıklandı.
Abhazya’dan Kırım’a Rusya kararları
Rusya ile Gürcistan arasında 2008’de yaşanan çatışmaların ardından, Rusya desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin bağımsızlığını tanımıştı.
Rusya’nın Karadeniz ve Akdeniz’e açılmada, donanmayı kullanmada hayati gördüğü Kırım da Rusya’nın hedeflerindeydi. Rusya apoletleri sökülmüş ordu birlikleriyle Kırım’ı 2014’te işgal etti. Uzun süre bu güçlerin orduya bağlı olmadığını söyledi, ilhak sonrası kabul etti. İşgal sonrası Kırım’da bağımsızlık ilanı için hazırlık yapıldı.
Rusya Lideri Vladimir Putin yönetimi 16 Mart 2014’te Kırım’ın statüsü ile ilgili referandum düzenledi. 17 Mart 2014’te referandum sonuçları açıklandı, Kırım’ın bağımsızlığa karar verdiği ilan edildi. Rusya, ilhak için bir yasa hazırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Mart 2014’te Kırım’ı ilhak eden yasayı imzaladı. ABD ve AB Kırım konusunda Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım silsilesi uygulamaya koydu, süre doldukça yaptırımları uzattı. Zaman zaman Türkiye ve AB ülkeleri Rusya ile sorun yaşadığında Kırım’ın ilhakını gündeme getirdi.
MOSKOVA