Süleymaniye’de, KNK Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği ortaklığında “Qirkirina jinan bi dawî bikin” sloganıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenlendi
Kongra Netewiya Kurdistan (KNK) Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği Süleymaniye’de Kürdistan’ın dört parçasından kadınların katılımıyla, ‘Qirkirina jinan bi dawî bikin’ (Kadın Soykırımına Son) sloganıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenliyor. Kürdistan’ın dört parçasından aktivistler ve kadın parlamenterlerin bir araya geldiği Tewar Salonu’nda gerçekleşen çalıştayda sorunlar ve çözümleri konuşulacak. Çalıştayın yapıldığı salona, Federe Kürdistan Bölgesi’nde katledilen kadınların fotoğrafları asıldı.
Çalıştaya, KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP milletvekili ve Kadın Meclisleri sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr Temcilsileri Naide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Federe Kürdistan ve Irak parlamentosu milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler ve birçok kadın aktivist katıldı.
Kürt kadını büyük bir kırımla yüzyüze
Çalıştayda ilk olarak konuşan KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, Kürt kadınının hem kadın mücadelesinde, hem de ulusal mücadelede büyük emek verdiğini söyledi. Gelinen aşamada kadınların mücadelenin öncüsü olduğunu ifade eden Muradi, “Buna rağmen kadınlar katliamlarla yüz yüzedir. Kürt kadını büyük bir kırımla yüzyüze kaldı. İşgalciler Kürt kadınını özel olarak hedef almakta ve katletmektedir. Kürt kadını hem işgalcilerin hem de feodal Kürt zihniyetinin katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bazı siyasi partiler de bu duruma öncülük etmektedir” dedi.
Erkek aklı kadını kendine mülkiyet olarak görüyor
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kürdistan Kadın Birliği’nden Kafiye Süleyman dünyanın her yerinde kadınların sistemli bir katliamla yüz yüze olduğuna dikkat çekti. Kafiye, “Aynı durum Kürdistan için de geçerlidir. Özellikle son yıllarda kadın cinayetlerinde yoğun bir artış yaşanıyor. Cinsiyetçi erkek aklı kadını kendine bir mülkiyet olarak görmektedir. Bu nedenle kadına yönelik her türlü şiddeti kendinde hak görmektedir. Kendi ulusal tarihimize baktığımızda Kürt toprakları işgalciler tarafından işgal edilmiş ve dört parçaya ayrılmıştır. Tüm parçalarda Kürtler işgalcilerin büyük zulmüne maruz kalmıştır. Kadınlar bu durumda hem Kürt oldukları, hem de kadın oldukları için katliamlarla karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu katliamlara karşı Kürtler ve Kürt kadını olarak 4 parça Kürdistan’da direnmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kadınlar yeni bir sistem kurdu
Ardından HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Kadın Cinayetlerinde ve Tecavüzlerinde Siyasi İktidarların Rolü” başlıklı bir konuşma yaptı. Bölgede, 8 Mart’ın büyük bir coşku ve iradeyle geçtiğini belirten Başaran, “Kuzey’de alanlarda direnen kadınların selamını sizlere getirdim” diyerek konuşmasına başladı. “Erkek egemen zihniyeti ve cinsiyetçilik binlerce yıldır bu topraklarda özgürlüğümüzü ayaklar altına almıştır” diyen Başaran, saldırılara karşı kadınlar bu topraklarda yeni bir sistem kurduğunu, yeni bir yaşam geliştirdiğini söyledi.
‘DAİŞ yöntemi işletiliyor’
AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana kadın karşıtı politikalar geliştirdiğine dikkat çeken Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlar dört duvar arasına sıkıştırılmaya devam ediliyor. Özellikle 2015 yılından bu yana MHP ile kurduğu ittifak sonrası Kürtlere ve kadınlara karşı saldırılar katlanarak devam ediyor. Erdoğan her yerde ‘Kadınlar ve erkekler eşit değildir. Kadınların fıtratında eşitlik yoktur’ demektedir. Kadınların gülmesinden korkuyorlar, iffetinin bozulacağını söylüyorlar. Kadının kocasına boyun eğmesi emrediliyor. Bunlar DAİŞ çetelerinin yöntemleridir.”
Kadın mücadelesi cezalandırılıyor
Türkiye’de kadına yönelik şiddet verilerini paylaşan Başaran, son bir yıl içinde kadına yönelik şiddetin en az yüzde 12 artığını belirtti. 2021 yılında 330 kadının katledildiğini ekleyen Başaran, “270 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Son 2 ayda 49 kadın katledildi. 49 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Jandarma Komutanlığı’nın sunduğu bir rapora göre, 49 bin kadın erkek şiddetine maruz kaldı. Gerçek rakamlar ise bundan çok daha fazladır. Kanun Hükmünde Kararname’ler ile binlerce kadın işinden edildi. Kürt belediyelerine kayyumlar atayarak Kürt halkının iradesi gasp edildi. Kadın siyasetçiler tutuklandı ve yargılanmalarına devam ediliyor. Birçoğu ağır hapis cezaları aldı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcümüz Ayşe Gökhan, kadın mücadelesi sürdürdüğü için 30 yıl hapis cezası aldı. Türkiye’de cinayet işlense cezası bu kadar ağır değildir. Ancak kadın mücadelesini sürdüren bir Kürt kadını 30 yıl ceza aldı” diye belirtti.
SÜLEYMANİYE