Ulusal birliğin sağlanması için zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden HDP’li Taşçıer, “HDP dahil olmak üzere tüm Kürt partiler yeni yeni bu işin farkına vardı. Şu andaki ulusal birlik çalışmaları umut verici bir şekilde ilerliyor” dedi.
Tarihi bir süreçten geçildiği Ortadoğu’da Kürtler, ulusal birliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye’de Kürt yapılar ve şahsiyetler ile ulusal birliğin sağlanması amacıyla çalışmalar yürüten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ulusal birliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç’a konuşan Taşçıer, Kürtlerin tarihten bugüne kadar ulusal birliğini sağlaması amacıyla arayışlarının olduğunu belirterek, “Ulusal birlik, Kürtlerin olmazsa olmazıdır” dedi. Kürt yapıları arasındaki arayışın dönemin konjektürel durumuna göre değiştiğini belirten Taşçıer, Kürtler arasında ulusal birliğin sağlanması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti. Kürtler arasında kurulacak ulusal birlik ile Türkiye’de inşa edilecek demokrasinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Taşçıer, bütün Kürt partileri, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderlerinin yanı sıra toplumun toplum dinamikleriyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, “4 parçaya bölünmüş Kürdistan’da ulusal birlik sağlanamazsa, özgürlük mücadelesinde başarıya ulaşmak çok çok zordur. Neredeyse imkansızdır” dedi.
‘Öncelik Türkiye Kürdistanı’nda ulusal birlik’
Öncelikli amaçlarının Türkiye Kurdistanı’nda ulusal birliği sağlamak olduğunu kaydeden Taşçıer, daha sona diğer parçalarda yaşayan Kürtler ile ulusal birliği sağlamak olduğunu söyledi. Taşçıer, “Eğer bir parçada ulusal birliği sağlayamazsınız, diğer parçalarda da bunu sağlamak çok zordur” diye konuştu. Türkiye ve diğer parçalarda yaşayan Kürtler arasında oluşturulmak isteyen ulusal birliğin yeterli düzeyde olmadığını dile getiren Taşçıer, “Çünkü, parti çıkarları halkın çıkarları önüne geçiyor” ifadesinde bulundu.
‘Kürtler baskı altında’
Hegemonik güçlerin Kürtler üzerinde yürütmüş olduğu politikalar ile Kürtler arasında oluşturulmak istenen birliğin engellenmek istendiğine dikkat çeken Taşçıer, “Bu güçler, ulusal birliğe müdahale ediyor. Kürtler arasında diyaloğun oluşturulması engelleniyor” dedi. Yürütülen bu politikalara karşı Kürtler arasında daha güçlü diyalogların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Taşçıer, Kürt toplumunun tüm dinamik kesimlerine çağrıda bulunarak, şunları söyledi: “Ulusal birlik, ulusal süreçlerde gelişen olaylar ve ulusal yönelimlere karşı ortaklaşmadır. Türkiye Kürdistanı’nda Kürtler çok büyük bir baskı altındadır. Ben Kürdüm diyen biri dahi tutuklama ile karşı karşıyadır. Kürdistan sözcüğünü kullanmak bile yasaklanıyor. Bu kazanımlar günden güne alınmaya çalışıyor. Yüz yıldır verilen mücadele sonucu kazanımlar alınmaya çalışıyor. 80’li dönemlerdeki gibi yasaklamalar ile karşı karşıyayız. Türkiye’de 25 milyon Kürt yaşıyor ama kendi anadilinde eğitim göremiyor. Ulusal birlik, kazanımların yok edilmesine karşı bir ortaklaşmadır ve ortak refleks göstermedir.”
‘Ulusal birlik çalışmaları umut verici’
Birliğin oluşturulması için Kürt yapıları ile diyaloglarının geliştirildiğini ifade eden Taşçıer, “Eskiden diyalogsuzluk vardı. Şimdi ise kurulan diyaloglar ile yan yana gelme durumu var. Hangi siyasi parti ve şahsiyetler ile görüştüğümüz vakit ulusal birliğin önemine dikkat çekiyorlar. Bunun üzerine bizlere düşen de ulusal birliği inşa etmektir” diye belirtti. Ulusal birliğin sağlanması için zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Taşçıer şuna dikkat çekti: “HDP dahil olmak üzere tüm Kürt partiler yeni yeni bu işin farkına vardı. Şu andaki ulusal birlik çalışmaları umut verici bir şekilde ilerliyor. Bu güne kadar mücadele ile kazandığımız kazanımlarını korumak amacıyla Kürt tüm dinamikleriyle birlikte ortaklaşa adım atılması gerekiyor.”
‘Parti tabanları yan yana gelirse…’
Kürtlerin bulunduğu parçalarda birliklerini oluşturmaları durumunda, bulundukları ülkelerin de siyasetine yön verebilecek güçte olduğunu ifade eden Taşçıer, şunları dile getirdi: “Kürt dinamikleri ve şahsiyetleri ile bir araya gelinmesi gerekir. Parti tabanlarının yan yana gelmesi durumunda ister istemez partinin üst konumundaki kişileri de yan yana gelecektir.
‘Ortak aday çıkarılmalı’
Irak’ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimlerinde Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ortak aday konusunda anlaşamadığı konusuna da değinen Taşçıer, “Kürtler kendi aralarında birini seçmelidir. Kürtler, parçalı dururlarsa zayıf bir Cumhurbaşkanı seçimi olur. Cumhurbaşkanı fazla etkili olamaz Irak yönetiminde. Sembolik kalır. Kürtler bir araya gelerek, ortak aday çıkarmalıdır. Farklı adaylar ile Irak parlamentosuna giderlerse zayıf kalırlar. Bu durumda Kürtlerin bir kazancı yoktur” diye konuştu.