‘Ülkenin sesi ve rengi olacağız’ şiarı ile yayın hayatına başlayan Ajansa Welat, aynı zamanda kurulan ilk Kürtçe ajans olarak basın tarihinde yerini aldı
Selman Çiçek
Ajansa Welat, “Ülkenin sesi ve rengi olacağız” şiarı ile yayın hayatına başladı. Ajansa Welat, aynı zamanda kurulan ilk Kürtçe ajans olma özelliğini de taşıyor. Ajansın kurucusu ve editörü Fahrettin Kılıç ile ajansın kuruluş amacı ve yayın politikasını konuştuk.
Kürtçe yayın yapan birçok ajans, gazete, dergi, televizyon, radyo bulunduğunu söyleyen Kılıç, “Yalnız Ajansa Welat 22 Nisan 1898 yılında Mısır’ın başkenti Kahire de yayınlanan Kürdistan Gazetesiyle başlayan Kürt basın tarihinin 126 yıllık serüvenin de ilk Kürtçe yayın yapan haber ajansı olma özelliğini taşıyor. Ve bir ihtiyaç olarak Özgür Basının içerisindeki yerini aldı. Deng û rengê welat (Ülkenin rengi ve sesi) şiarıyla yayın hayatına yarın başlayacak olan ajansımızın temel kuruluş amacı; Kürt halkının kendi ana diliyle sesi, sözü ve rengi olmak, Kürtçeyi asimilasyon ve oto asimilasyon politikalarına karşı geliştirmek ve Türkçe’nin etkisinden yani çeviriden kurtarmaktır. Ajansımız tamamen Kürtçe yayın yaparak Özgür Basın tarihinde bir ilki daha gerçekleştiriyor” dedi.
Ülkenin sesi ve rengi olacak
Ajansa dair bilgiler de veren Kılıç, “Ajansımız, Kürt halkının kendi anadiliyle özel, dosya, araştırma ve videolu haberleriyle toplumu aydınlatacak ve güncel, siyaset, kadın, politika, ekoloji, kültür ve sanat, ekonomi, sağlık, yargı ve dünyadan haberlerle topluma her türlü haberi ulaştıracaktır. Ajansımız videolu, fotoğraflı haberlerinin yanı sıra podcast yayınını da yapacaktır. Gerçek ve objektif haberciliği esas alan ajansımız hakikatin izinde haberlerini yapacaktır. Ajansımız haberleri ve zengin içeriğiyle ülkenin sesi ve rengi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Asimilasyona karşı olacağız
Başlangıçta Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yayınına başlayacak olan ajansın ilerleyen süreçte imkan ve koşullar dahilinde başta Kirmancki(Zazaki) olmak üzere Kürtçenin diğer lehçelerin de de haberlerini yapacağını söyleyen Kılıç, “Dilimize, kültürümüze, sanatımıza, kurum ve kuruluşlarımıza dönük saldırıların yoğun olduğu bir dönem de ajansımızın yayın hayatına başlaması önemlidir. Kürt sanatçıların konserleri, Kürtçe tiyatro oyunları çeşitli bahanelerle yasaklanıyor. Kürt halkının seçtiği belediyelere atanan kayyumlar ilk olarak Kürtçe tabelaları, belediyelerin Kürtçe sitelerini ve Kürt kültür ve sanatına dair olan çalışmaların fotoğraf ve videolarını kaldırarak başladılar. Buda ana dilimiz Kürtçe ye dönük asimilasyon politikalarının devam ettiğinin göstergesi olup dilimizi sahiplenmenin önemini bir kez daha gösteriyor bizlere. Bu anlamda siyasi partilere, sivil toplum kurumu ve kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz. Başta basın açıklamalarını (yazılı ve sözlü) Kürtçe yaparak, yaşamın her alanında ana dilimiz olan Kürtçeyi kullanmalarını istiyoruz. Bu şekilde dilimize dönük asimilasyon politikalarının önünü alabilir, dilimizin gelişmesine ve yayılmasına vesile olabiliriz” diye konuştu.
Hakikat çizgisinde
Anadilini sahiplenen, gelişmesine katkıda bulunmak isteyen ve gazetecilik yapabilecek olan herkesi ajansa davet eden Kılıç şunları söyledi:
“Aynı zamanda destek vermek dayanışma da bulunmak isteyen insanlarımız da bulundukları yerde gönüllü muhabirlik yaparak bizlere haber ulaştırabilirler. Ajansımızın sanal medya hesapları WhatsApp ve Telegram telefon hattı da mevcuttur. Bize ulaşmak isteyen hesaplarımız üzerinden rahatlıkla ulaşabilirler. Ajansımız canlarıyla bedel ödeyen onlarca gazeteci arkadaşımızın hakikat çizgisinde haberlerini kamuoyuna ulaştırarak, ülkenin rengi, sesi ve sözü olmayı hedefliyor.”