On yıllara,hatta yüzyıllara dayanan kağıt üretiminde başta İskandinavya olmak üzere bazı Avrupa başı çekiyor.Kağıt üretiminden vazgeçen ülkemiz,özellikle Romanya’daki fabrikaların o yılki üretimini neredeyse yılın en başından satın alıyordu.Ormanlarını korumak adına Çin de, kağıt üretimini azaltıp,Avrupa piyasasında alıcı olunca, kağıt fiyatları arttı.Buna bir de döviz kurundaki artış eklenince, kağıt fiyatı yayıncılar ve düşük tirajlı gazeteler için adeta kabus haline geldi.
Birkaç hafta önce şöyle bir bilgiye ulaştım:
1.Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
2.Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir.
3.Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir.
4.Kenevir 4 ayda yetişir,bir ağaç ise 20- 50 yılda…
5.Kenevir,gerçek bir radyasyon temizleyicidir.
6.Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz.
7.Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.
8.İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir. Kenevir ayrıca ip,halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir.
9.Kenevir, AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım,mide,uykusuzluk, psikoloji,omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.
10.Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.
11.Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.
12.Kenevirle beslenen hayvanlar,hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.
13.Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.
14.Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.
15.Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir.
16.Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.
Elbette bu bilgiyi okuduğumda pek inanamadım ve bu konularda müthiş işler başaran www.teyit.org’a başvurup,bilgilerin doğru olup,olmadığını sordum.Şimdi onlar bu bilgilerin bire bir doğru olup,olmadığını araştırıyorlar.
Ancak bilgiler yüzde yüz olmasa bile belli oranda doğru olmalı. Peki ama niçin kenevir ekimi-hasadı yapılmıyor,diye soruluyorsa, sebebi kenevir tohumundan uyuşturucu yapılabilmesidir.Bu yüzden, kenevir neredeyse tüm dünyada yasaklı ya da yapılabilen yerlerdeki tarımı sıkı kontrol altında.
Aynı şekilde haşhaş ekimi bizde de 1970’li yıllarda Batı’nın kontrolündeki zorluk yüzünden haklı ısrarı karşısında yasaklanmıştı.Ancak ilaç üretiminde önemli yeri olan haşhaşın kimi ülkelerdeki tarımı çok sıkı kontrol altında sürmektedir.
Peki,haşhaş gibi çok sıkı bir kontrol altında kenevirin tarımı yapılabilse,ülkemizdeki kağıt sorunu gazeteler ve kitaplar lehine yıllarca beklenilmeden çözülemez mi?
***
VEDA ZAMANI: Okur Temsilci olarak, Yeni Yaşam gazetemizin ilk gününden itibaren, bu köşede misafiriniz oluyordum. Bugün itibariyle, bu köşemiz kapanıyor. Başka köşelerde buluşmak üzere…