Türkiye ekonomisinin kötüye gidişinin önemli göstergesi olan dövizin yükselişi önlenemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda ‘bunların hepsi hikaye’ derken, hükümetin ekonomi kurmayları Londra’da kredi fonlarına taahhütlerde bulundu. Moody’s ise puan düşürdü
Geçtiğimiz hafta ağır döviz krizi ile yüzleşen ve doların yükselişinin engelleyemeyen hükümet, ortaya çıkabilecek yeni bir fırtınanın önünü alabilmek amacıyla Londra’da uluslararası kredi fonlarıyla pazarlığa oturdu. Önceki hafta Erzurum’da yaptığı ilk seçim mitinginde, “Ey finans sektörü, eğer siz yatırımcımıza bu tür oyunlar oynarsanız, bilesiniz ki bedelini ağır ödersiniz” diye konuşan Erdoğan tarafından Londra’ya gönderilen Başbakan yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın, günde 15 saate varan zorlu toplantılarda finans sektörüne faiz konusunda sözler verdiği bildiriliyor.
Reuters, Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın Londra ziyaretinde uzlaşmacı bir tutum sergilediklerini ve 4 Haziran’da yayınlanacak Mayıs enflasyon verilerine göre faiz konusunda yeni bir adım atacaklarını aktardı. Toplantılara katılan yatırımcılar, “Verilen mesaj, geçen hafta Erdoğan’dan işittiklerimizden farklıydı” diye konuştu.
Şimşek ve Çetinkaya ile görüşmelere katılan iki yatırımcı ise Bloomberg’e yaptığı açıklamada, 4 Haziran’da açıklanacak mayıs ayı enflasyon verisinin yüksek gelmesi durumunda Merkez Bankası’nın tekrar faiz artıracağına dair güvence verdiklerini anlattı. İsimlerini vermeyen yatırımcılar, Şimşek ve Çetinkaya’nın sermaye kontrolleri uygulamayacaklarına dair de söz verdiklerini aktardı.
Reuters’a konuşan kaynaklara göre, Yılmaz ve Çetinkaya, toplantılarda Erdoğan’ın faiz ilgili açıklamalarını “seçim atmosferiyle” açıklamaya çalıştı.
Hediye paketinde neler var?
Öte yandan Dünya gazetesinden İsmet Özkul da, heyetin finans çevrelerini memnun edecek bir ‘hediye paketi’ ile Londra’ya gittiğini belirtti. Hediye paketinde IMF’den kredi derecelendirme kuruluşlarına, Avrupa Birliği’nden uluslararası finans kuruluşlarına kadar tüm finans çevrelerinin kaç yıldır önerdikleri ve ısrarla istedikleri “para politikası uygulamasında sadeleşme” adımı var. Sadeleştirmeye 7 Haziran itibarıyla politika faizinde 8.5, gecelik borç verme faizinde 8.75 ve gecelik borç alma faizinde 7.75 puan, geç likidite penceresi borç verme faizinde ise son 3 puana ek 3 puanlık yeni bir artış eşlik ediyor.
İnşallah Haziran’da
Bu arada, enflasyonu indirmeyi seçimden sonrasına erteleyen hükümet, döviz konusunda da haziran ayını işaret etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önceki gün yeniden, “O spekülatif yüksek dalgalı alan bitecek. Sonra da inşallah Haziran’dan itibaren daha yapısal, Türkiye’de sürdürülebilir, dengeli bir büyüme kalıcı hale gelecek” dedi.
Reel faizde dünya ikincisi
Döviz kurundaki yukarı yönlü dalgalanmaya karşı Merkez Bankası’nın bir hafta içinde 3 müdahalesi, Türkiye’yi faizde dünyada ikinci sıraya taşıdı. Politika faizini yüzde 16.50’ye getiren Türkiye, şu an dünyada Arjantin’den sonra en yüksek reel faizi veriyor. Açıklanan son verilere göre yıllık enflasyonun yüzde 25.6 olduğu Arjantin yüzde 14-15 bandı ile reel faizde şampiyon. Türkiye, reel faiz yüzde 5-6 bandıyla en yüksek reel getiriyi sunan ikinci ülke. Türkiye’nin reel faiz oranı Çin, Brezilya, Meksika, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi birçok gelişmekte olan ülkenin üzerinde.
Soros: Büyük kriz gelebilir
Dünyanın önde gelen yatırımcılarından ve spekülatörlerinden biri olan George Soros, finansal kriz uyarısında bulundu. Paris’teki bir toplantıda konuşan Soros, “Yeni bir büyük finansal krize doğru ilerliyor olabiliriz” diyerek, “Avrupa birliği, varoluşsal bir krizde. Ters gidebilecek her şey, ters gitmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.
Moody’s’ten kötü haber
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü. Türkiye’nin 2018’de yüzde 4.0, 2019’te yüzde 3.5 büyüyeceğini belirtmişti. Şimdi bu tahminini sırasıyla yüzde 2.5 ve 2.0’a indirdi.
EKONOMİ SERVİSİ