Devrimci Gençlik ve THKP-C liderlerinden Ulaş Bardakçı bundan tam 50 yıl önce, 19 Şubat 1972’de Arnavutköy’de bir evde sabah saat 07.00 sularında polis operasyonuyla katledildi. Ulaş Bardakçı, yoldaşları tarafından ölümünün 50’inci yıldönümünde anılıyor.
1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğan Ulaş, üniversite yıllarında ODTÜ’nün devrimci önderlerinden. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Komer’in makam aracını yakan isimlerdendi.
Kimdir?
Tam adı Rasih Ulaş Bardakçı’dır. 1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş kasabasında doğdu. ODTÜ’de okudu. ABD’nin Ankara büyükelçisi Robert Komer’in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katıldı (15 Ocak 1969).
Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) içindeki tartışmalara aktif biçimde katıldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol oynadı. Devrimin ancak savaşçı bir partiyle mümkün olabileceğini savundu. THKP-C’nin kuruluşuna katıldı ve parti tezlerinin ortaya çıkmasında etkili oldu. THKP-C’nin ilk genel komitesinde yer aldı ve para, malzeme bulma işleriyle görevlendirildi.
THKP-C’nin ilk eylemi sayılan Küçükesat Ziraat Bankası (Ankara) soygununa katıldı (12 Şubat 1971).
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İstanbul’da, İsrail başkonsolosu Efraim Elrom’un kaçırılması eyleminde yer aldı (17 Mayıs 1971).
Elrom’un ardından İstanbul çapında başlatılan Balyoz Harekâtı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971’de Maltepe Cezaevi’nden, THKP-C’den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’ndan (THKO) Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar etti. Kaçtıktan sonra İstanbul’da faaliyetlerini sürdürdü. 19 Şubat 1972 günü saat 07:00 sularında Arnavutköy’de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı, bu evde girdiği çatışmada öldürüldü.