Uğur Mumcu, ölümünün 26. yılında İstanbul ve Ankara’da çeşitli etkinliklerle anıldı
Ankara’da saldırının gerçekleştiği Uğur Mumcu Sokağı’nda yapılan anma törenine gazeteci örgütleri, siyasi partiler, sendikalar ve birçok kurum katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mumcu ailesiyle birlikte alana gelerek Uğur Mumcu’nun katledildiği yerdeki anıta karanfiller bıraktı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Baskıya boyun eğmeyen Mumcu ve onun gibi pek çok düşünür katledildi. Katillerin bulunması gerekiyordu ama bu yapılmadı. Siyasi iktidarlar görevlerini yerine getirmediler” dedi.
İstanbul’daki anma ise Şişli Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı önünde yapıldı. Anmaya TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Kaya, TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, CHP eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya katıldı.
DİSK Basın-İş’te gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26. yıldönümü için açıklama yaptı “Karanlık yollar aydınlatılacak” dedi
Açıklamanın tam metni şöyle:
Gazetecilere yönelik suikastlar, cinayetler, tutuklamalar, yargılamalar, sansürler bitmiyor. Bir 24 Ocak’ta; gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin yıldönümünde bunları hatırlıyoruz.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu zamana onlarca gazeteci katledildi. Abdi İpekçi, Musa Anter, Çetin Emeç, Metin Göktepe, Hrant Dink ve Uğur Mumcu ve niceleri…
Uğur Mumcu, 26 yıl önce bugün, arabasına konulan bir bombanın patlatılması sonucu okurlarından, meslektaşlarından, yakınlarından koparıldı. Gazeteciliğe dönük tehdidin en şiddetlisiydi…
Araştırmacı gazeteci kimliği ile öne çıkan Uğur Mumcu’nun neden öldürüldüğü 26 yıl sonra bile aydınlatılamadı. Cinayetin “İran” bağlantısı tezi gerçeği aralamaya yetmedi.
Devlet ve çetelerin birlikteliğini, devletin kurumlarına sızmaya çalışan cemaatleri yıllar önce gündeme getiren Uğur Mumcu, bugünleri o günden gören bir gazeteciydi.
Dün olduğu gibi bugün de hakikat peşinde koşan gazeteciler zor bir dönemin içerisinden geçiyor.
24 Ocak aynı zamanda “Tehlikedeki Avukatlar Günü” olarak da anılıyor.
Tam 42 yıl önce; 1977’de Madrid’de dört işçi avukatı katledilir. “Atocha Katliamı” adıyla tarihe geçen bu olay savunma hakkına yönelik baskı ve şiddetin dozunun sınırsızlığını anlatıyor.
Türkiye’de gazeteciler gibi avukatlar da baskıya maruz bırakılıyor, anayasal hakları savundukları için, yargı bağımsızlığını savundukları için, insan haklarını savundukları için öldürülüyor, tehdit ediliyor ya da hapsediliyorlar.
Gerçeğin açığa çıkmasında gazeteci ve avukatların emeği asla yadsınamaz. Fikir ve ifade özgürlüğünü taşıması gereken bu iki meslek, adliye koridorlarında, mahkeme salonlarında, yürüyüşlerde uzun zamandır yan yana, dayanışma içerisinde…
24 Ocak’lar hem avukatlarla hem gazetecilere çok şey söylüyor. Karanlık yollar aydınlatılacak. Çünkü gazeteciler ve avukatlar ellerinde fenerlerle yürümeye devam ediyorlar.
HABER MERKEZİ