Tecrit konulu konferansın son oturumunda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Uçar, barış meselesinin aynı zamanda bir Türkiye meselesi olduğunu belirterek, ‘Barış süreci gerçekleşecekse bu devlet ile örgüt arasında değil devlet ile toplum arasında yapılmalı’ dedi
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İstanbul’da bulunan Taksim Elit World Otel’de “Tecrit Siyasetine Karşı Barış ve Özgürlük Mücadelesi” başlıklı konferansını gerçekleştirdi.
Konferansın üçüncü ve son oturumunda, “Barış, Demokratik Çözüm ve Özgürlük Diyalektiği” ana başlığıyla yapılan üçüncü oturumun moderatörlüğünü İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin üstlendi. Oturumda, gazeteci Fatih Polat, “Tecrit ve savaş siyasetinde ısrar ve ekonomik-toplumsal yıkım”, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar “Kürt sorununda çözüm olanakları”, İtalya’dan Daimi Halk Mahkemesi Sekreteri Gianni Tognoni, “Tarihsel-politik sorunların çözümünde hukuk ve adalet mücadelesinin rolü ve etkisi” ve DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel “Türkiye’de demokrasi sorunu ve çözüm arayışları” konulu sunum gerçekleştirdi.
Uçar: Erzurum’da Kürtlerin cenazeleri kutularda teslim edildi
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Kürt sorununda çözüm olanakları” başlığıyla sunum gerçekleştirdi. Uçar, tecridin en temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Tecride sadece hukuksal bir mesele olarak bakılmayacağını dile getiren Uçar, Kürtlerin Türkiye’de neye tekabül ettiğini ve ne anlam ifade ettiğini anlatmak gerektiğinin altını çizdi. Tarihsel süreçte Kürtlere dönük politikalara değinen Uçar, Erzurum Kongresi’nin önemine değindi. Kongrenin hem Kürdistan’da hem de Kürtlerin yoğun katılımıyla gerçekleşmesinin önemli kıldığını vurgulayan Uçar, “Aradan yüzyıl geçti. Erzurum’a bir cenazeye katılmıştık. Kürtlerin o dönem sahiplendiği kongrenin geçtiği Erzurum’da Kürtlerin cenazeleri kutularda teslim edildi ailelerine. Bu tarihsel süreçte Kürtlerin nereden nereye geldiğini göstermeye yeter. Kurucusu olduğumuz bir mekanizmanın inkar, asimilasyon, imha politikaları ile karşı karşıyayız” dedi.
1921 Anayasası ve Kürtler
1921 Anayasasının Kürtler açısından değerli bir anayasa olduğunu belirten Uçar, bugün söylenmesinin ezai yaptırımlara neden olduğu muhtariyetin o dönem Kürtlere tanıyan bir anayasa olduğunun altını çizdi. Daha sonar 1924 Anayasası ile inkara dayalı bir anayasanın hayata geçirildiğini dile getiren Uçar, Türkiye’de Türk ve Sünni olanlar dışında kalanların inkar edildiğin idile getirdi. Uçar, “Yüzyıllık bir kayyum sistemi diyebiliriz, bu da ulus devlettir. Türkiye’de Kürt sorunu gerçekten çözülemez mi? Çözüme dair bir irade göstermek bu kadar zoru m? Kürt Özgürlük Hareketi’nin Kürt gerçekliğinin kendisinin bu coğrafyada hayat bulması ve bunun Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından önemli olduğunu belirtiyor” dedi.
‘Barış iradesi Kurdistan’ı aştı’
2013 yılındaki diyalog sürecinin önemine değinen Uçar, “Sayın Öcalan’ın mektubu ile barış iradesinin Kürdistan sınırından çıktığını gördük. Sadece Kürtlerin değil, tüm halkların, inançların demokratik kurumların içinde olduğu bir süreçti. Sayın Öcalan, Kürt sorununun çözümünün ülkenin demokratik hale gelmesine, krizlerin çözümüne dair kıymetli olduğunu ifade ediyor. Bu projenin tek sahibi sayın Öcalan’dır” diye belirtti.
Kürt halkının geçmişten bu yana yürüttüğü barış mücadelesine değinen Uçar, “Bugün İmralı’da yürütülen tecridi sadece Kürt halkına yöneltilmiş bir hukuksuzluk olarak ifade edebilir miyiz? Hayır, elbette ki Türkiye’deki bütün halkları etkileyen bir durumdur. O zaman Kürt sorununda barış konusunda da oluşacak bir müzakere sürecinin ve aşağı çıkan sonucun kendisinin de böyle takip edebilmesi gerekiyor. O yüzden eğer bir barış süreci gerçekleşecekse bu devlet ile örgüt arasında değil devlet ile toplum arasında yapılmalı” dedi.
Büyük Özgürlük Yürüyüşü
1 Şubat ile 15 Şubat tarihleri arasında Kurdistan’da iki koldan gerçekleştirilen Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nün anlam ve önemine değinen Uçar, “Hem milletvekillerinin hem DBP’nin hem de Kürdistan’da ki kurumların katılımcı olduğu bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yürüyüşle aslında açığa çıkan birçok tablo var. Yürüdüğümüz Kurdistan topraklarının tarihini yeniden sahiplenen halkımızla birlikte açığa çıkarmış olduğu ve bence en çok da devletin görmesi gereken şey; tecride rağmen Kürt sorununda sayın Öcalan’ın rolünün ne kadar kıymetli olduğu hem de Kurdistan halkının yaşamış olduğu bütün soykırımlara, bütün şiddet politikalarına rağmen halen barışta ısrar ediyor olmasının bir şans olarak görülmesi gerektiğidir.”
“Barış meselesi bir Türkiye meselesidir ve Türkiye’de demokrasinin en asgari değerlerini bile sahiplenen herkesin mutlaka bununla ilgili bir sözünün olması gerekmektedir” diyen Uçar, sözlerini şöyle noktaladı: “Meclis bunun bir ayağı, sivil toplum örgütleri bu meselenin bir ayağı. Bugün erkek egemenliğinde diz çöktüren kadın mücadelesi ve Kürt özgürlük mücadelesinin kendisi de bunun bir başka ayağı. Özetle Türkiye’de demokrasi mücadelesinde Türkiye’de ki kesimlerin dört koldan sarılması ve bırakmaması gereken bir süreç. Biz bütün bu süreçte yaşarken aslında beraberinde katliamları da gördük. Yani ulus devlet paradigmasının kendisi zamanla yaşadığı sorunlar açılmaya karşı kendisini yeniden işaretleyecek duraklar aradı. Örneğin Sivas Katliamı olsun, Zilan Katliamı olsun, Çöktürme Planı olsun bunun duraklarından birisi ve biz bu duraklara mecbur değiliz. Sadece daha cesaretli bir şekilde bu işin bir tarafı devlet ise bunun direksiyonu olan taraflarından birisi de Kürtlerin kendisidir. Bugün Türkiye’de demokrasinin asgari düzeyde önemini bilen her kişini bu demokrasi mücadelesini sahiplenmesi gerekiyor. Öz örgütlenmeyi sahiplenip barış mücadelesinin sesini yükseltmekle zafer kaçınılmazdır.”
Tagnoni: İnsanlığa yönelik suçlar inkar ediliyor
Daha sonra İtalyan hukukçu Gianni Tagnoni, “Tarihsel-politik sorunların çözümünde hukuk ve adalet mücadelesinin rolü ve etkisi” başlıklı sunum yaptı. Tagnoni, “Ermeni Soykırımı’na karşı Türkiye, kendisine dokunulmaz bir şekilde cezasızlık politikasını sürdürmeye devam ediyor. Fransa soykırım ile ilgili bir duruşmasında, Türkiye’nin cezasızlık politikalarına izin vermedi. Paris’te Kürtlere karşı gerçekleştirilen katliam da Türkiye’nin durumunu gösteriyor. İnsanlığa yönelik suçlar inkar ediliyor” şeklinde konuştu.
Dünyanın birçok ülkesinde halklara dönük savaş ve insan hakları ihlallerinin sürdüğünü söyleyen Tagnoni, “Barışa dönük bir hak ihlali var. Özellikle Kürt halkı için elzem olan şey çok benzer şeyler var. Hem Kürtler hem Filistin halkı uluslararası boyutta jeopolitik çıkarlara kurban ediliyorlar. Bu soykırım süreçleri devam ediyor. Gazze’de soykırım süreci sürüyor ve oradaki insanlar ‘terörist’ olarak tanımlanıyor. Tüm Kürtlerin izolasyon ile kuşatıldığı bir dönemden geçiyoruz. Erdoğan Filistin ile dayanıştığını söylerken Rojava’ya karşı farklı bir politika izliyor. BM Güvenlik Konseyi hukuku korumuyor. Kürt sorununu Türkiye ve Rojava’da, geleceğin programını nasıl ifade edebiliriz, barışa yönelik suç olduğunu ve Kürtlere yönelik baskıları nasıl daha fazla gösterebiliriz bunu konuşmamız lazım. Kürtlerin direnişlerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Temel: Egemenler, Kürtlerin kime lider ve temsilci diyeceğine karar vermek istiyor
Ardından DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel sunum yaptı. Temel, İmralı’daki tecridin çözümsüzlüğün beslendiği zemin olduğunu belirterek, “Sayın Öcalan tecritte tutulduğu sürece inkar, imha ve savaş siyasetinin devam edeceğini bilmek gerekiyor. Bunun doğurduğu sonuçlarla doğru temelde mücadele etmek gerekiyor. Tecrit, çözüm ve barış ihtimalini kesinlikle ortadan kaldırma siyasetidir. Türkiye’de kim iktidardaysa, tecridi Kürt Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etmenin mihenk taşı olarak ele aldığını son 25 yılda gördük. Bu siyaset devreye girdiği an, Kürdistan da dağlar bombalanıyor, işgal politikaları devreye giriyor ve Kürt halkının Kürtlüğü ile yaşamaya çalışan bütün unsunlar devlet mekanizmalarından dışlanıyor. Bu kayyum siyaseti ile yürütülen bir uygulama. Bir coğrafyada yaşayan bir kısım insan açısından hukuk askıya alınmışsa, orada aslında savaş politikaları devredeyse, orada o ülkenin demokratik değerlerle yönetilmesi mümkün değil” diye belirtti.
Egemen güçlerin Kürtleri kendi kontrolü altına alarak kendi çıkarlarına göre yönlendirmeyi amaçladığına dikkat çeken Temel, “Egemenler, Kürtlerin kime lider ve temsilci diyeceğine karar vermek istiyor. Bu çözümün imkanı önündeki en büyük engellerden birisidir. Yine aynı şekilde Türkiye’de bir barış hareketinin büyüyerek, güçlendirilerek örgütlendirilememesi de çözümün önündeki bir diğer engeldir. Çünkü egemenler kendi çözümünü işgalde, savaşta görüyorlar ve buna dair ilk adımlarını da sayın Öcalan’a dönük tecritle yürütüyorsa bunun temel nedeni Türkiye’de ki demokrasi güçlerinin bir barış hareketi geliştirememiş olmasındandır” dedi.
Mevcut tabloda iktidarın varlığını demokrasi güçlerinin örgütlenememesi üzerinden güçlendirdiğini vurgulayan Temel şöyle ekledi: “Bugün güçlü bir yan yana gelme hali olmaz ise AKP yenilgiye uğrasa da kuzu postuna girmiş kurt gibi başka iktidar başa gelir. Mutlak bir iktidar sağlanırsa Kürt sorunu çözülür yanılgısı Türkiye’de ki mücadeleci güçleri yanılgıya götüren bir perspektiftir. İktidarlar kendisini tahkim ettiği oranda çözüm perspektifinden kopmuş imha ve inkar politikalarına başvurmuştur. İktidarın güçlendiği oranda barış politikasını sürdürmenin imkansız olduğunu bilmek ve mücadeleyi bunun üzerinden örmek gerektiğiyle sözlerimi bitirmek istiyorum”
Konferans sona erdi.
Kaynak: MA