ZMO Amed Şube Başkanı Samed Ucaman, dün kuruluşunu ilan eden Amed Tarım Konseyi’nin tarım alanında yaşanan sorunların çözümüne odaklanacağını belirtti
Tarım alanında artan ve çözülmeyen sorunlar çiftçileri etkilerken, Amed’te Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Amed Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Veteriner Hekimleri Odası, Lîce Kadın Girişimi Öğretim ve İşletme Kooperatifi, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği, Damızlık Manda Süt ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Tohum Üreticileri’nin aralarında bulunduğu 68 sivil toplum örgütü bir araya gelerek Amed Tarım Konseyi’ni kurdu. 68 üyeyle kurulan Tarım Konseyi’nin 9 kişilik icra kurulu bulunuyor. Uzmanlardan oluşan çalışma grupları oluşturulacak ve içinde çiftçilerin yer aldığı komisyonlar kurulacak. Tarım Konseyi, çiftçilerin sorunlarını tespit ederek çözmeyi hedefliyor.
Amed Tarım Konseyi’nin icra kurulunda yer alan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Amed Şube Başkanı Samed Ucaman, Mezopotamya Ajansı’na konuşarak tarımın gelişmesi için çalışacaklarını belirtti.
‘Her kesimin faydalanacağı bir topluluk oluşturduk’
Yaklaşık 20 yıldır başta Amed olmak üzere bölgedeki çiftçilerin pek çok farklı sorunla karşılaştığını söyleyen Ucaman, “Bu sorunlar öyle bir boyuta ulaştı ki çiftçi artık tarım yapamaz hale geldi. Bir yanda toprakta üretim yapanların sorunları var, diğer yanda tohum satanların sorunları var. Bu konuda tarıma yönelik bir politika uygulanmamış, hep durgunluk politikaları uygulanmıştır. Bundan yola çıkarak çiftçilerin, her kesiminin çalışıp faydalandığı bir topluluk oluşturduk. Bu konuyla ilgili çalışmalar neredeyse bir yıldır sürüyor. Ve bu çalışmalar, artık işi birlikte tartışıp, çözüm bulabilmemiz için yapıldı” dedi.
Diyalog ve diplomasi faaliyetleri
Tarım arazilerine yönelik tehditlere karşı doğru bir duruş sergilemek istediklerini ve önümüzdeki süreçte resmi kurumlarla diyalog ve diplomasi faaliyetleri yürüteceklerini dile getiren Ucaman, bir araya getirdikleri kurumların gelecekte bir komisyon gibi çalışarak, sorunlara çözüm üreteceklerini belirtti.
Yenilikçi yöntemler
Konseyin 9 kişilik icra kuruluna da değinen Ucaman, “Herkes bu yönetimin bir parçası olarak çalışacak. Komisyon üyeleri arasında bazen ilaç firmaları, bazen tohum satıcısı, bazen kooperatif temsilcileri olacak. Böylece sürekli yenilikçi bir yönetimle beraber sorunlarıyla yüzleşecekler” dedi.
‘Sorunlara hükümet tarafından çözüm üretilmedi’
Tarım arazilerinin ranta açılmasına dair çok sayıda uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Ucaman, kurumsal olarak bu uygulamalara karşı mücadele etmeyi hedeflediklerini söyledi. Tarım arazileri yanı sıra sulama sorununa da dikkat çeken Ucaman, “Pek çok sorun var ama hükümet tarafından bir çözüm üretilmedi, çıkmaza girildi. Buna göre yöntemlerimizi uygulayacağız. Komisyon olarak hem tarımın gelişmesi hem de kentin ekonomisine katkıda bulunmak için çalışacağız” diye belirtti.
AMED