Uluslararası Af Örgütü, Nijerya’da güvenlik güçleri tarafından suçsuz oldukları halde silahlı gruplarla ilişkili oldukları gerekçesiyle çoğu çocuk en az 10 bin kişinin gözaltı merkezlerinde öldürüldüğünü açıkladı
Uluslararası Af Örgütü’nün yeni raporuna göre, Nijerya’nın kuzeydoğusunda oldukça yaygın olan gözaltı ve işkence nedeniyle çoğunluğu çocuk olan en az 10 bin kişi öldürüldü.
Bölgede 2009 yılında silahlı saldırılara başlayan Boko Haram örgütünün kanlı eylemlerinin ardından çoğunun evini terk etmek durumunda kaldığı belirtilirken, isyana katıldığı şüphesiyle polis ya da askerlerce gözaltına alındıkları belirtildi.
Raporda, gözaltına alınanların insanlık dışı koşullara sahip olan 3 ayrı gözaltı merkezinde tutuldukları ve bu gözaltı süresi boyunca işkence maruz kaldıkları, ayrıca herhangi bir yargılama, mahkeme ya da sağlık taramasından geçirilmediği ifade edildi.
Nijerya ordusu iddiaları kesin bir dille redderken, UAÖ gözaltı merkezlerinden birinin akıl almaz işkencelerin yaşandığı Giwa kışlası olduğunu söylüyor.
İngiltere finanse ediyor
Ayrıca aynı raporda, Boko Haram üyelerinin ve sözde destekçilerinin rehabilite edildiği bir başka merkezin de İngiltere tarafından finanse edildiği belirtiliyor.
The Guardian’da yer alan habere göre, UAÖ’de görevli Joanne Mariner, yetkililere bahsi geçen olayları araştırmaları çağrısında bulundu.
Boko Haram ve Nijerya hükümeti arasında devam eden savaşın çocuklar üzerinde korkunç bir etkisi olduğunu söyleyen Mariner, ‘Boko Haram defalarca kez okullara saldırarak, çocukları kaçırdı’ dedi.
36 ölüm, 2 milyon yer değiştiren insan
UAÖ’nün raporda bilgilerine yer verdiklerinden biri de 10 yaşındaki İbrahim.
İbrahim, Boko Haram’ın köylerine saldırmasının ardından kendisi ve ailesinin köyden kaçtığını ve daha sonra polisler tarafından gözaltına alındığını söyleyerek, ‘Boko Haram’dan kaçtık ama güvenlik güçleri bize inanmadılar.Bizi hergün dövdüler’ diyerek, yaşadıkları şiddeti anlattı.
Giwa kışlasında gözaltında tutulan 14 yaşındaki başka bir çocuk ise, ‘Giwa’daki koşullar korkunçtu. Uzanacak hiçbir yer yoktu. Şimdiye kadar hiç kimse neden bana oraya götürüldüğümü söylemedi’ diyerek yaşadığı dehşeti anlattı.
Yıllardır devam eden şiddet nedeniyle Nijerya’nın kuzeydoğusunda yaklaşık 40 bin kişi hayatını kaybederken 2 milyon kişide yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.
DIŞ HABERLER