Cezaevindeki hak ihlallerine karşı açlık grevine giren ve aralarında gazeteciler Safiye Alağaş, Neşe Toprak, Remziye Temel ile Elif Üngür’ün de bulunduğu 36 kadın tutukluya verilen disiplin cezası iptal edildi
Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki baskı ve hak ihlallerine karşı uyarı amaçlı 12 Eylül’de açlık grevi başlatan ve alalarında gazeteciler Safiye Alağaş, Neşe Toprak, Remziye Temel ile Elif Üngür’ün de bulunduğu 36 kadın tutukluya, diğer tutuklulara “kötü örnek” oldukları iddiasıyla verilen disiplin cezası iptal edildi. 5 günlük eyleme dair sundukları dilekçelerin ardından greve giren kadın tutuklular, Fatma Gül, Kader Baysal, Hanım İş, Zeray Yüksekbağ, Perihan Karaman, Hilal Ölmez, Gulan Elma, Şilan Yılmaz, Fethiye Okçiçek, Emine Kaya, Safiye Alağaş, Remziye Temel, Hanım Rençber, Elif Üngür, Neşe Toprak, Zeliha Kocaman, Evindar Özcan, Dilan Dağ, Rozerin Söyler, Emine Abiş, Esengül Kılıç, Betül Ünsal, Berivan Özdemir, Sevim Akdağ ve Filiz Işık’a 1 ay süreyle kimi etkinlilerden men, Zelal Bilgin, Sevil Ağkaya, Nuray Çelik, Elif Deniz, Yüksel Almas, Zerife Can, Beritan Yaşar, Melek Evren, Evrim Tokmak, Selma Yılmaz ve Mukadder Yıldız Okalin’e 1 ay süreyle ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakılma kararı verdi.
Aym’nin kararları hatırlatıldı
Verilen cezaya karşı avukatlar Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Kürtçe savunma yapan kadınlar, yasal bir hak çerçevesinde açlık grevini başlattıklarını belirtti. Avukat Adile Salman da, “Hakimliğinizin 2022/14486 Esas sayılı dosyasında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Nasrullah Kuran ve Mehmet Ayata kararları esas alınarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiş ve itirazlar kabul edilmiş olup; aynı olay çerçevesinde müvekkiller de ifade özgürlüğü kapsamında yasal haklarını kullanarak açlık grevine girmişlerdir. Bu husus nazara alınarak itirazımızın kabulü ile müvekkiller hakkındaki ceza verme kararının iptaline karar verilmesini talep ederiz” dedi.
Cezaevi yönetiminin AYM’nin bu yönde verdiği kararı dikkate almadığını dile getiren avukat Resul Temur da, “Cezaevi AYM kararını dikkate almaksızın kendi işleyişiyle ilgili diğer hükümlülere kötü örnek olmaması adına müvekkillere bahsi geçen cezayı vermiştir. Ancak AYM kararıyla da bu husus ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek suç olmaktan çıkmıştır. Tüm bu hususlar nazara alınarak itirazımızın kabulü ile müvekkiller hakkındaki ceza verme kararının iptaline karar verilmesini talep ederiz” diye belirtti.
Ceza iptal edildi
Savcı ise, kararın yerinde olduğunu savunarak, itirazın reddini istedi. Karara yapılan itirazı değerlendiren İnfaz Hakimliği, Anayasa Mahkemesi’nin açlık grevlerine ilişkin Mehmet Ayata ve Nasrulllah Kuran kararlarına işaret ederek, açlık grevinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna kanaat getirdi. Hakimlik, cezaevi yönetiminin verdiği disiplin cezasını iptal etti.
DİYARBAKIR