Cezaevlerindeki ağır hasta tutuklular ile infazı yakılan tutukluların durumuna ilişkin Ankara’ya gelerek siyasi partilerle görüşen ailelerin taleplerini olumlu karşılayan ve girişimde bulunacaklarına dair söz veren bu partiler 8 aydır hiçbir adım atmadı
Cezaevlerindeki ağır hasta tutuklu ile infazları yakılan tutukluların durumlarına dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları talepleri ile Diyarbakır, Van, İstanbul ve İzmir’de başlattıkları Adalet Nöbetleri aylardır devam ediyor.
Aileler Ankara’ya geldi
Tutuklu yakınları başlattıkları nöbet kapsamında 4 Ocak’ta tarihinde Ankara’ya gelerek bir dizi görüşme yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grup toplantısına katılan aileler, Meclis’te cezaevlerine ilişkin taleplerini dile getirdi. Aileler daha sonra, Emek Partisi (EMEP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Gelecek Partisi, Saadet Partisi (SP), insan Hakları Derneği (İHD), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile de görüşmeler sağladı.
Adalet Bakanlığı’na yürümek isterken şiddete maruz kaldılar
HDP’nin Meclis Grup Toplantısı’ndan çıkan ve Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen Barış Anneleri ve aileler, polisler tarafından çembere alınarak yürüyüşleri engellendi. Adalet Bakanlığı’na ısrarla yürümek isteyen annelere şiddet uygulayan polisler, anneleri araçlarına zorla bindirerek, Meclis önünden gönderdi.
38 ağır hasta tutukluya dikkat çekildi
Siyasi partilerle görüşen aileler, 38 ağır hasta tutuklunun durumuna dikkat çekti. “Adalet Nöbeti Aileleri” adına hazırlanan “Türkiye Hapishanelerinde Hasta Mahpus ve Sağlığa Erişim” isimli 11 sayfalık dosyada acilen tahliye olması gereken 38 ağır hasta tutukluya dair bilgilere yer verildi. Dosyada pandemi sürecine dikkat çekilerek, 20 Mart 2020’de Avrupa CPT tarafından yayınlanan bir dizi ilkeler, 25 Mart 2020’de BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin çağrısı ve 6 Nisan 2020’de Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin çağrısı da hatırlatıldı.
Ailelerin talepleri
Ailelerin hazırladığı raporda şu taleplere yer verildi: “Ağır hasta mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle ivedilikle salıverilmeleri, hapishanelerde de çevresel ve kişisel hijyenin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması, İmralı Hapishanesi de dâhil olmak üzere Türkiye’deki tüm hapishanelerde alınmış olan tedbirlerin standartlara uygun olup olmadığı konusunda, kamuoyunun bilgilendirilmesi için, aralarında hukukçuların, insan hakları örgütleri ve hükümet temsilcilerinin de bulunduğu bir heyetin kısa süre içerisinde incelemelere başlaması.”
DEVA, Gelecek, CHP ve SP ile görüşme
5 Ocak tarihinde DEVA, Gelecek Partisi, CHP ve Saadet Partisini ziyaret eden aileler, hazırladıkları dosyayı siyasi parti temsilcilerine ileterek, cezaevlerinde tutulan hasta tutuklular ve artan ihlallere ilişkin siyasi partilerinde bu konuda gerekli adımların atılması talebinde bulundu.
DEVA ‘Basın açıklaması yapacağız’ dedi
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile görüşen aileler, hazırladıkları dosyayı ileterek, durumun aciliyetini belirtti. Mustafa Yeneroğlu “Meclis’te basın toplantısı yapacağız yakın zamanda ve ben orada da bu konulardan bahsedeceğim. Çıplak aramalardan tutun da bahanelerle işkenceye tabii tutulması her gün ülkemizin gündeminde. Gerçekten çok büyük bir insanlık dramı Aysel Tuğluk. Bu da hukuk devlet iddiasını ortaya apaçık koyuyor” dedi. Yeneroğlu, “Bugün bu haksızlığa susan yarın maruz kalacak” vurgusunda bulundu.
Gelecek: Gerekli adımları atacağız
Gelecek Partisi’nden İnsan hakları Başkanı Prof. Dr. Serap Yazcı ile görüşen ailelere Serap, genel başkanları ile dosyayı inceleyip gerekli adımları atacaklarını kaydetti.
CHP: 100’den fazla mektup geliyor, çalışıyoruz
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ile görüşen ailelere, Karaca, kendilerine cezaevlerinden 100’den fazla mektup geldiğini belirterek, bu konuda çalıştıklarını ve girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Gülizar, ayrıca dosyayı inceleyip genel başkanlarıyla paylaşacaklarını aktardı.
8 ay geçti hiçbir adım atılmadı
Yapılan görüşmeler sonucunda olumlu yanıtlar verilmesi üzerine aileler Ankara’dan ayrıldı. Görüşmelerde gerekli adımların atılacağına ilişkin söz verilmesine rağmen arana 8 aydır her hangi bir girişimde ya da açıklamada bulunulmadı.
Aramalarımız cevapsız bırakıldı
Jinnews haberin konuya ilişkin DEVA, CHP ve Gelecek Partisi’nden siyasi temsilcilerle görüştüğünü, bir kısmı müsait olmadıklarını belirtti. Bazıları ise telefonlara ve bilgilendirme notlarına dönüş sağlamadığını yazdı.
HABER MERKEZİ