İnsanca çalışma koşulları için iş bırakan ve ardından tutuklanan İstanbul Havalimanı inşaatı işçileri hakkında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.
İnsanca çalışma koşulları için iş bırakan ve ardından tutuklanan İstanbul Havalimanı (3’üncü Havalimanı) inşaatı işçileri için iddianame hazırlandı. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı Terör, Kaçakçılık, Narkotik, Ekonomik ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede işçilere “görevi yaptırmamak için direnme”, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali”, “kamu malına zarar verme”, “toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23. maddede belirtilen aletlerle katılma ve mala zarar verme” suçlamaları yöneltildi. İddianamede inşaat işçileri ve sendikacıların da bulunduğu 61 kişi şüpheli sıfatıyla yer alıyor.
Mesa grubu kurmak da iddianamede
İddianamede, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ödenmeyen ücretlerin ödenmesi talebiyle gerçekleştirilen ve binlerce işçinin katıldığı iş bırakma eylemi “yasadışı” olarak nitelendi. Alanda yapılan eylem çağrıları ise çalışma hürriyetinin engellenmesi olarak görülüyor. İddianamede talepleri için iş bırakan işçilerin kendi aralarında haberleşmek için kurdukları “Grup Direniş” isimli Whatsapp grubu ve bu gruptaki yazışmalar da suç olarak nitelendi: “… ‘Whatsapp’ grubu oluşturdukları, bu whatsapp grubunda birbirlerini yönlendirdikleri ve bu grubun adını da ‘Grup Direniş’ olarak belirledikleri anlaşılmıştır.”
Grupta yer almak suç delili
İddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan işçi ve sendikacılara yöneltilen suçlamaların delilini ise “Grup Direniş”teki yazışmalar ve sendikacılarla işçilerin bu gruba dahil olmaları oluşturdu.
İddianamenin “Netice ve talep” başlıklı bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: “Yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı tüm şüphelilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde yukarıda anlatıldığı şekilde havalimanı şantiyesindeki eylemlere katıldıkları, şüphelilerin bu eylemlerde aktif olarak rol aldıkları, şüphelilerin yürüyüş sırasında ellerinde baretler, sopalar ve taşlarla etrafa zarar verdikleri, yürüyüşe bu şekilde katıldıkları, müdahale eden kolluk kuvvetlerine direndikleri, slogan attıkları, eylem öncesi ve eylem sırasında birbirlerini organize etmek amacıyla mesaj grupları kurdukları, müdahalede bulunan jandarma aracına baret atmak ve yumruk vurmak suretiyle zarar verdikleri ayrıca yine kamp sahasında bulunan araçlara ve kamptaki prefabrik yapılara zarar verdikleri, yolları kapatarak, işçi servislerinin önlerini keserek sahada çalışan işçileri çalışmalarını ve iş sahalarına gitmelerini engelledikleri, şüphelilerin tüm bu eylemlerine ilişkin kamera görüntülerine ait çözümleme tutanaklarının, whatsapp yazışmalarının, video görüntü tutanaklarının, şüphelilerin ikrarını içeren savunmaların, olay tutanaklarının dosya içerisinde derç edildiği ve bu şekilde tüm şüphelilerin üzerlerine atılı suçları işledikleri anlaşılmıştır.”
HABER MERKEZİ