Ümit Akbıyık’ın verdiği ifadelerle tutuklanan gazeteciler Abdurrahman Gök, Mehmet Şah Oruç ve Beritan Canözer’in “tutukluluk” nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı
Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 21 ilde sanatçı avukat, gazeteci, siyasetçilerin aralarında bulunduğu gözaltı operasyonunda, gözaltına alınarak tutuklanan gazeteciler Abdurrahman Gök, Mehmet Şah Oruç ve Beritan Canözer’in için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
Başvuruyu yapan gazetecilerin avukatı Resul Temur, başvurusunda, müvekkillerinin mesleki faaliyetler nedeniyle tutuklanmasının Anayasa’nın ifade ve basın özgürlüğünü düzenleyen 26 ve 28’inci maddelerinin ihlal edildiğini belirtti.
Özgürlük ve güvenlik hakları ihlal edildi
Temur, başvurusunda müvekkillerinin somut deliller olmadan bir kişinin beyanı üzerine “kuvvetli suç şüphesiyle” tutuklanmasının Anayasanın 19’uncu maddesinde düzenlenen “özgürlük ve güvenlik” haklarının ihlal edildiğini kaydetti. Temur, başvurusunda dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle elverişli ve etkili savunma yapma hakkını kısıtladığını dolayısıyla müvekkillerinin Anayasanın 19’uncu maddesinde düzenlenen etkili itiraz hakkının ihlal edildiğini ifade etti.
Tutuklamaları siyasidir
Temur, başvurusunda müvekkillerinin Anayasa’nın 26, 28 ve 19’uncu maddelerinde düzenlenen haklarının ihlaliyle bağlantılı olarak Anayasa’nın 13’üncü maddesinde düzenlenen “temel hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılmasının demokratik toplum düzenine aykırı olamayacağı” ile Anayasa’nın 14’üncü maddesinde “temel hak ve özgürlüklerin Anayasa’da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılamayacağı” yönündeki hükümlerinin ihlal edildiğini kaydetti.
Temur, başvurusunda, müvekkillerinin tutuklanması ve tutukluluklarının devam etmesinde yine aynı maddelerle bağlantılı olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tutuklamaya karşı etkili başvuru yolunu düzenleyen 5’inci maddesi, düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesiyle ihlal edildiğini vurguladı. Müvekkillerinin Kürt basınında çalışan gazeteciler olması nedeniyle tutuklanmalarının siyasi saiklerle olduğunu başvurusunda belirten Temur, bu nedenle müvekkillerinin tutuklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’inci maddesinin de ihlal edildiğini belirtti.
Temur, başvurusunda müvekkillerine yönelik hak ihlallerinin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istedi.
Kaynak: MA