Êlih’te 13 Temmuz’da tutuklanan 9 kişi arasında bulunan üç annenin, çıplak arama, okuma yazma bilmemelerine rağmen dilekçe yazma ve ayakta sayım dayatmasına maruz bırakıldığı öğrenildi
Êlih’in (Batman) Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlatılan askeri operasyonun ardından gerçekleşen gözaltı operasyonlarında 11 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Aynı operasyon kapsamında, Êlih merkezde de gözaltına alınarak tutuklanan 3 yaşlı annenin çıplak aramaya maruz kaldığı öğrenildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih milletvekili Zeynep Oduncu, tutuklanan üç annenin Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama başta olmak üzere birçok ağır hak ihlali ile karşı karşıya kaldığını duyurdu.
Oduncu, engelli raporu ve kronik hastalıkları bulunan annelerin okuma yazma bilmedikleri halde ihtiyaçlarını karşılamalarına dair taleplerini dilekçe ile bildirme dayatması ile karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Oduncu, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu derhal harekete geçmeye çağırdı.
‘Çıplak arama dayatıldı’
Oduncu’nun üç yaşlı annenin tutuklandığı günden bu yana kaldığı hak ihlalleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Cezaevine ilk girişte annelere, çıplak arama adı altında tüm kıyafetlerini çıkartmaları dayatılmıştır. Buna tepki gösteren anneler, kulübe diye tanımladıkları bir yerde saatlerce bekletilmiş, daha sonra geçici koğuş olarak tabir edilen bölüme alınmışlardır. 11 Temmuz’da tutuklanmalarına rağmen üç anne, 18 Temmuz itibariyle hala bu geçici koğuşta tutulmaktadır.
‘Ekmek dışında yiyecek verilmedi’
Annelere ilk gün yiyecek olarak sadece üç kuru ekmek verilmiş başka da bir yiyecek verilmemiştir. Yine annelere cezaevin girdikleri ilk gün daha önce kullanılmış ve dezenfekte edilmeden verilmiş olan battaniye ile sünger verilmiş, temiz battaniye ve sünger talepleri günler sonra karşılanmıştır.
‘Okuma yazma bilmemelerine rağmen dilekçe yazmaları dayatıldı’
Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu kentte annelerin bulundukları koğuşa serinletici vantilatör almalarına geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek imkan tanınmamıştır. Cezaevi kantininden karşılamak istedikleri ihtiyaçları temin edilmemiştir. Okuma yazma bilmeyen annelere ihtiyaçlarının temini, dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğuyla keyfi olarak engellenmiştir. Bu nedenle anneler temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamıştır. Yine 16 Temmuz günü iki saat arayla gardiyanlar tarafından arama adı altına koğuşta bulunan tüm eşyalar dağıtılmış, bu sırada anneler saatlerce avluda güneş altına bekletilmiştir.
‘Ayakta sayım dayatıldı’
İnfaz koruma memurlarının zaman zaman koğuş kapısına sert cisimlerle vurarak, gürültü çıkarttıkları ve bu şekilde rahatsızlık verdikleri de tarafıma bildirilmiştir. Üç yurttaşımızın karşı karşıya kaldığı bir diğer kötü muamelenin de ayakta sayım dayatması olduğu bilgisi tarafıma ulaşmıştır.”
Meclis gündemine taşındı
Oduncu, konuyu hem Adalet Bakanlığı hem de Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu gündemine de taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oduncu, üç yurttaşın maruz kaldığı bu ihlallerle ilgili cezaevi personelleri hakkında soruşturma açılıp açılmadığı ve bu ihlallerin ortadan kaldırılması için hangi adımların atıldığını sordu.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da başvuruda bulunan Oduncu, komisyonun gecikmeksizin cezaevine bir ziyaret yapmasını, yaşanan ihlallerinin ortadan kaldırılması ve daha fazla mağduriyetin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasını talep etti.
HABER MERKEZİ