AB Dışişleri bakanları toplantısında “Küresel insan hakları yaptırım rejimi” kabul edildi. Buna göre AB, insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulama prosedürü başlatabilecek
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri bakanları, 10-11 Aralık’ta Brüksel’deki zirve öncesi Doğu Akdeniz’deki gerilime ilişkin Türkiye’ye olası yaptırımları gündeme aldı. Euronews haberine göre AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ülkelerin Türkiye’nin “Doğu Akdeniz” politikasında değişiklik olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Borrell, “Tüm üye ülke bakanları Türkiye’nin politikalarında ve tutumunda temel bir değişiklik olmadığı konusunda hemfikir. Aksine bazı alanlarda durum daha da kötüleşti. Sondaj faaliyetleri devam ediyor. Konsey durumu değerlendirmeye devam ediyor ve nihai kararlar liderlerce alınacak” dedi.
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise toplantı sonrasında “Türkiye’ye bir cevap verilmesi gerektiği konusunu netleştirdik” diye konuştu.
Taner Kılıç hatırlatması
Dw Türkçe’ye konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü öncesinde AB’de kabul edilen yeni insan hakları rejiminin önemine vurgu yaptı. Yaptırım mekanizmasıyla, insan haklarına saygı göstermeyenlere ve bu hakları ihlal edenlere yaptırım uygulanacağının altını çizen Asselborn, bunun aynı zamanda “Türkiye için de bir uyarı olduğunu” söyledi. Türkiye’ye seslenen Asselborn, “Türkiye’de çok sayıda örneklerden birini Taner Kılıç’ın durumu oluşturuyor. 432 gün boyunca hapisteydi. 6 yıldan fazla hapse mahkum edildi. Peki neden? Çünkü insan haklarını savundu. Oysa hükümet yargısı tarafından bir terörist olarak görülüyor. Bu artık son bulmalı” diye konuştu.
Küresel insan hakları yaptırım rejimi
Dışişleri bakanlar toplantısında önemli gündem maddelerinden biri de, “Küresel insan hakları yaptırım rejimi”nin kabul edilmesi oldu. Buna göre AB, insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulama prosedürü başlatabilecek. Yeni sistemle AB bir tüzel kişi olarak, ilk kez dünya çapında ciddi insan hakları ihlalinde bulunan devlet veya devlet dışı aktörleri hedef alabilecek.
AB’de gündem Türkiye
AB liderleri 10- 11 Aralık Perşembe günü yapacakları Türkiye gündemli zirvede toplanacak. Avrupalı liderler son olarak 1-2 Ekim tarihlerinde Türkiye gündemiyle toplanmış, uzun saatler süren görüşmeler sonrasında Ankara’ya diyalog için fırsat verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, Doğu Akdeniz’de gerilimi artıran adımlardan vazgeçmesi karşılığında Türkiye’ye “pozitif gündemli diyalog” süreci önerilmişti. Bunun için de 11 Aralık’a kadar Ankara’ya politikalarını gözden geçirmesi için süre tanınmış aksi takdirde yaptırımların gündeme gelebileceği açıklanmıştı.
DIŞ HABERLER